Ingezonden persbericht


Den Haag, 2 mei 2011

Crisisoefening Rode Kruis vakantieschip op de Lek

Op zaterdag 7 mei vindt een crisisoefening plaats met het Rode Kruis vakantieschip de J. Henry Dunant. Tijdens een vaartocht over de Lek bij IJsselstein wordt een ontploffing en brand op het schip gesimuleerd, waarna de opvarende gasten gered en opgevangen moeten worden. Meer dan 300 personen van 10 verschillende organisaties worden betrokken bij de oefening: het Rode Kruis afdeling IJsselstein, EHBO afdeling IJsselstein, Lotus Kring IJsselstein, Reddingsbrigade IJsselstein, Brandweer IJsselstein, Rijkswaterstaat, KLPD te water, Politie Wijkteam IJsselstein, Gemeente IJsselstein en de bemanning van de J. Henry Dunant.

Over de oefening
In het kader van de hulpverlening bij crises en rampen aan boord heeft de bemanning van het Rode Kruis vakantieschip haar eigen draaiboek. Dat geldt tevens voor instanties als brandweer, politie en Rijkswaterstaat. Bij een ramp is het erg belangrijk dat deze verschillende draaiboeken goed op elkaar aansluiten. De oefening op 7 mei is een gezamenlijk initiatief van het Nederlandse Rode Kruis, de Gemeente IJsselstein en Rijkswaterstaat. Tijdens de oefening staat het proces van Opvang en Verzorging door het Nederlandse Rode Kruis centraal, in nauwe samenwerking met de verschillende hulpdiensten.

Scenario
Tijdens een vakantievaart van de J. Henri Dunant op de Lek ontstaat aan boord een zware rookontwikkeling in een passagiershut. Er is kortsluiting ontstaan, met als gevolg een brand die mogelijk gaat uitbreiden naar de overige hutten. De kapitein besluit dat het schip zo snel mogelijk moet worden ontruimd. Zij kan geen geschikte ligplaats aan wal vinden en het schip komt hierdoor stil te liggen op de Lek, ter hoogte van de Gemeente IJsselstein. De hulpdiensten worden opgeroepen.

De bemanning brengt in BHV-verband passagiers naar de meest veilige plek aan boord. De plaatselijke brandweer moet aan boord proberen te komen om de brand te blussen, met behulp van de bemanning van het schip, Rijkswaterstaat en de KLPD te water. De politie wordt ingeroepen voor sporenonderzoek op de mogelijke plaats delict, de reddingsbrigade brengt opvarenden aan land en de plaatselijke EHBO brengt passagiers naar de eerste opvang op de wal. Vervolgens worden zij overgebracht naar de brandweerkazerne. Hier is een opvangcentrum ingericht dat wordt bemand door medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis en de Gemeente IJsselstein.


---



Ingezonden persbericht