Ingezonden persbericht

39e Batavierenrace met aangepaste route volop in trek

~ Voor het eerst strijden alle Nederlandse universiteiten tegen elkaar in de universiteitscompetitie~

Nijmegen/Enschede 15 december 2010 - De Organisatie van de Batavierenrace, 's werelds grootste estafetteloop, hoopt dit jaar het eigen wereld record voor meeste deelnemers aan een estafetteloop te verbreken. Van de 297 teams die nu staan ingeschreven kunnen 330 teams van 25 lopers deel nemer daarmee is het huidige record van 7841 deelnemers te verbreken. De 39e editie van de Batavierenrace, die voor het eerst een herstart kent in Ulft, vindt plaats op 7 mei 2011.

Universiteitscompetitie
De universiteitscompetitie, het prestigieuze topsport element binnen de Batavierenrace belooft dit jaar extra spannend te worden. Voor het eerst in de geschiedenis van de Batavierenrace zullen alle Nederlandse universiteitssteden vertegenwoordigd zijn. Delft, voorgaande jaren afwezig, zal dit jaar vertegenwoordigd worden met het team van de TU Delft. De universiteitscompetitie, die de status van een Nederlands Studenten Kampioenschap heeft, zal dit jaar dan ook meer dan ooit voor een sportieve rivaliteit tussen de studentensteden zorgen. Het is aan het Nijmeegse RU/HAN team om de titel te prolongeren. Zij legden vorig jaar de 177 km langs de route van Nijmegen naar Enschede het snelst af in slechts 10 uur, 42 minuten en 12 seconde.

Nieuwe herstart
Tijdens de 39e Batavierenrace zal er voor het eerst een herstart plaatsvinden in Ulft. Met het oog op het uitbreiden van de deelnemerscapaciteit, is besloten om na 37 jaar afscheid te nemen van Dinxperlo als herstart locatie. Dinxperlo blijkt al meerdere jaren het drukste punt te zijn binnen de Batavierenrace en kan de 330 teams maar nouwlijks herbergen. Er bleken te weinig parkeergelegenheden voor de teams te zijn, waardoor er vaak te ver weg geparkeerd moest worden en lopers te laat aan de start verschenen. De organisatie is van overtuigd dat deze problemen met de keuze voor Ulft verholpen zullen zijn. Er zijn ruim voldoende parkeermogelijkheden in de nabije omgeving. Het wegvallen van Dinxperlo als karakteristieke herstartlocatie is een gemis maar volgens Daan van den Berg, voorzitter van de Organisatie Commissie van de 39e Batavierenrace zal het evenement er alleen maar op vooruit gaan; "Ulft is een mooiere locatie met veel potentie voor een nog betere sfeer".

Batavierenrace
De Batavierenrace is 's werelds grootste estafetteloop. Ieder jaar rennen bijna 8.000 atleten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan 11 uur wordt afgelegd. De Batavierenrace telt 25 etappes die door teams van 25 studenten worden afgelegd. Dankzij het grote aantal teams dat zich in november heeft ingeschreven, denkt de organisatie dit jaar een gooi te kunnen doen naar het verbreken van het eigen wereldrecord. Dat stamt uit 2007, toen liepen er 7.841 deelnemers mee. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973. Na afloop van de race vindt op de campus van de Universiteit Twente het grootste studentenfeest van de Benelux plaats, waar zo'n 13.000 bezoekers op afkomen.



Ingezonden persbericht