KRO

KRO Brandpunt: reportage over massaslachting in Ivoorkust

Uitzenddatum: 08/05/2011

Aanstaande zondag (8 mei, 22.15 uur, Ned.2) besteedt KRO Brandpunt aandacht aan de massaslachting in Ivoorkust, als gevolg van de bloederige burgeroorlog. Verder ontmoet Wouter Kurpershoek de journalist die als enige ter wereld Osama Bin Laden tot drie keer toe heeft gesproken en nemen oud-klasgenoten van Holleeder KRO Brandpunt mee naar het Jordaan van de jaren 60.

Het drama van Carrefour
Brandpunt gaat op zoek naar bewijzen van een massaslachting in Ivoorkust. In het dorpje Carrefour in het westen van het land vindt tijdens de machtstrijd tussen de rivaliserende presidenten Gbagbo en Quattara een gruwelijke moordpartij plaats onder de lokale bevolking. Aart Zeeman reist samen met de Ivoriaans-Nederlandse journalist Alex Gbanse naar het gebied. Gbanse runt vanuit het Friese Bolsward een internetkrant die voor veel Ivorianen de enige onafhankelijke bron van informatie is over de ontwikkelingen in het land. Voor het eerst in 15 jaar durft hij terug te keren naar zijn geboortestreek waar zich ook het drama van Carrefour voltrok.

Oog in oog met Bin Laden
Wouter Kurpershoek ontmoet journalist Robert Fisk, die als enige ter wereld Osama bin Laden tot drie keer toe persoonlijk heeft ontmoet. Bin Laden's terreurnetwerk Al Qaida leek in de roerige maanden van de Arabische Lente een onbeduidende rol te spelen. Nu vrezen regeringsleiders dat zijn dood Al Qaida terug op de kaart zal zetten. Hoe hardnekkig is de erfenis van Bin Laden?

De jonge Holleeder
Als in 1983 bekend wordt wie biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer hebben ontvoerd, trekt er een schok door de Jordaan. Op foto's duikt, naast Cor van Hout - gangmaker van de groep ontvoerders - ineens ook Willem Holleeder op. Hoe kon een stille teruggetrokken gabber uit die quasi gezellige Amsterdamse volksbuurt uitgroeien tot het icoon van de Nederlandse misdaad? Klasgenoten van Holleeder en Auke Kok, auteur van een boek over zijn de jeugd, nemen Brandpunt mee naar de Jordaan van de jaren 60.

KRO Brandpunt, zondag 8 mei om 22.15 uur op Nederland 2.