Nederlandse Tafeltennisbond


Bijeenkomst 'Coaching en Topsport' op WK!
12-4-2011

Na de succesvolle opleidingsbijeenkomst en bijscholing van 27 maart in Apeldoorn zal Paul Haldan met hetzelfde concept de bijeenkomst `Coaching en Topsport' verzorgen op zondag 8 mei in Ahoy Rotterdam. Een week lang is Ahoy Rotterdam het centrum van de wereld op tafeltennisgebied.

Tijdens de Wereldkampioenschappen Tafeltennis strijden de beste spelers en speelsters ter wereld tegen elkaar in vijf verschillende klassen. Er worden ongeveer 700 deelnemers uit 140 landen verwacht. De Wereldkampioenschappen Tafeltennis beginnen op zondag 8 mei 2011 met de kwalificatiewedstrijden en eindigen op zondag 15 mei met de finales. Er zijn wereldtitels te winnen in het heren enkel- en dubbelspel, het dames enkel- en dubbelspel en het mixed dubbel.

Docent
Paul Haldan is geboren op 12 april 1965 en is een voormalig Roemeens/Nederlands international. Hij werd als lid van TTV de Veluwe uit Apeldoorn zes maal Nederlands kampioen in het enkelspel en vier maal in het herendubbelspel en acht maal winnaar van de NTTB-cup.

Haldan nam voor Nederland deel aan de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Hij bereikte de laatste 16 in het enkelspel. In 1991 was hij de eerste Nederlander die aan de Europa Top-12 meedeed, waar hij een elfde plaats behaalde. Daarnaast kwam hij tweemaal uit op een individueel wereldkampioenschap (1991: Chiba Japan, 1993: Gothenburg Zweden) waarbij hij beide keren tot de laatste 32 doordrong. Ook speelde hij twee Europese kampioenschappen (1988: Parijs Frankrijk en 1990: Gothenburg Zweden) waarbij hij beide malen de kwartfinale bereikte. Hij kwam in totaal 145 keer uit voor het Nederlandse team.

Inhoud
Oud-international en huidig hoofdbestuurslid Topsport van de NTTB Paul Haldan zal zijn visie geven op het coachen van (top)sporters. De in opleiding 3 gebruikte oefenstof omtrent het coachen en begeleiden van sporters zal het uitgangspunt zijn bij deze bijscholing. Paul Haldan zal dit aanvullen vanuit zijn eigen rijke ervaring.

Over coaching zal menigeen iets kunnen zeggen, en bij weinig andere onderwerpen zullen de meningen zo sterk uiteen lopen. Coaching bestaat uit drie onderdelen: opvoedkundig, mentaal en tactisch. Tijdens deze bijeenkomst ligt de nadruk op de laatste twee aspecten. Wat zijn de prestatiebepalende factoren van een sporter. Wat zijn de tactische uitgangspunten en middelen die je als coach kunt gebruiken en welke factoren spelen een rol bij het bepalen van de tactiek. Hoe beïnvloeden de technische en conditionele aspecten de te hanteren tactiek? Wat is het belang van een spelsysteem en hoe vertaal je dit naar het coachen.

Buiten de technische en tactische coaching speelt het mentaal begeleiden van een sporter een steeds groter wordende rol. Als coach dien je rekening te houden met de ideale prestatietoestand van je speler maar wat is dat eigenlijk? Hoe leer je de sporter omgaan met sportgebonden en niet-sportgebonden afleidingen en hoe help je hem om zijn mentale vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen? Naast het theoretische deel van de bijeenkomst gaat Paul ook in de praktijk laten zien waar je als coach bij het begeleiden van je speler rekening mee moet houden. Naast het geven van de nodige tips betreffende de coaching zal er voldoende ruimte zijn om als cursist vragen te stellen aan Paul Haldan. Al met al voldoende mogelijkheden om er een zeer boeiende bijeenkomst van te maken. Wij hopen op uw komst.

Opmerking
De bijeenkomst is onderdeel van Opleiding tafeltennistrainer 3 in Apeldoorn. Naast de cursisten van de opleiding is er nog ruimte voor maximaal 15 extra deelnemers voor bijscholing op volgorde van inschrijving.

Informatie
VVTT: Frank du Bois tel: 06-41856069 mail: frank.dubois@vvtt.nl

NTTB/MdK