Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, april 2011

Penthesilea op tournee met Club Opera

Gruwelijke Griekse mythe in jonge muziektheaterserie

Amsterdam, 5 april 2011 - De tweede tournee van (kamer)opera en muziektheaterserie Club Opera gaat op 8 mei 2011 in Theater Odeon in Zwolle van start. Bij Club Opera krijgt publiek voorstellingen voorgeschoteld van relatief jonge makers die vaak muziektheater 'met een bite' maken. Het gaat deze keer om de voorstelling Penthesilea, in een regie van Lotte de Beer met muziek van Benedict Weisser. De voorstelling is een productie van het Kameroperahuis, tevens een van de initiatiefnemers van Club Opera. De tournee duurt tot en met 3 juni en de voorstelling gaat langs negen Club Opera - theaters verspreid over het hele land.

Penthesilea anno 2011
Penthesilea ging in december 2009 in première in Theater Odeon in Zwolle, toen als werkplaatsproductie bij het Kameroperahuis. Met Club Opera gaat de voorstelling nu op tournee langs negen Nederlandse theaters. Als Amazone moet Penthesilea zich houden aan de regels voor de liefde: ze mag alleen iets beginnen met een man die ze verslaat op het slagveld. Het is precies de manier waarop ze Achilles ontmoet. Alle ingrediënten voor een romance lijken aanwezig, maar een misverstand heeft fatale gevolgen en leidt tot de dood. Sterker nog: Penthesilea doodt Achilles en eet hem op. Een ultieme daad van zelfbescherming bij de onmenselijke regels die de samenleving haar oplegt. Regisseuse Lotte de Beer plaatst haar Penthesilea en Achilles in de 21e eeuw. Haar hooggehakte Penthesilea ontvangt smsjes van Achilles. Maar het gruwelijke verhaal blijft recht overeind. Een solo-duo-opera over liefde en macht en de macht van de liefde. Dagblad De Stentor in 2009: 'Magistraal drama over dodelijke bezitsdrang.'

Compositie: Benedict Weisser // Regie: Lotte de Beer // Ontwerp toneelbeeld: Maroescha Levy // Sopraan: Young Hee Kim // Bariton: Alistair Shelton-Smith // Muzikale leiding: Wouter Padberg // Ensemble: Wouter Padberg (fortepiano), Marc Kaptijn (trompet), Johannes Möller (gitaar), Tatiana Koleva (slagwerk), Pieter Smithuijsen (contrabas)

Makers
In haar jonge carrière als operaregisseur heeft Lotte de Beer al een paar belangrijke vuistregels voor haar opera's gesteld. Muziek en drama moeten werkelijk met elkaar verbonden zijn en ze zoekt altijd naar diepere lagen en naar engagement. Ze deinst er dan ook niet voor terug een bestaande opera stevig te bewerken. Penthesilea is eveneens een bewerking van een bestaand stuk. Lotte de Beer plaatst het oorspronkelijke werk in een groter geheel en ze voegt er een dosis maatschappijkritiek aan toe. Componist Benedict Weisser heeft veel affiniteit met het componeren van vocale werken en oogstte lovende recensies met zijn compositie Kavanah voor de bekende solo-cantor/tenor Alberto Mizrahi, Cappella Amsterdam en een ensemble o.l.v. dirigent David Porcelijn. Hij componeert graag vanuit een conceptueel idee. Zo is de muzikale vorm van zijn opera Penthesilea één grote herinnering van Penthesilea aan haar eigen daden.

Club Opera
Club Opera is de naam van een serie voor (kamer)opera- en muziektheatervoorstellingen, maar is meer dan zomaar een serie, het is een manier van uitgaan, mensen ontmoeten, netwerken. Het is een inspirerende belevenis, het is muziektheater met een bite. Jonge makers ontmoeten hun publiek, publiek ontmoet elkaar, Club Opera schept de ideale omstandigheden voor een spannende avond uit. Dat begint al aan de deur, met een warm welkom - en dat duurt tot en met een borrel na de voorstelling waarbij makers, zangers en musici enthousiast aanschuiven.

Tournee voorjaar 2011
zo 8 mei
Theater Odeon
Zwolle
www.odeondespiegel.nl
wo 11 mei
Toneelschuur
Haarlem
www.toneelschuur.nl
do 12 mei
Schouwburg Arnhem
Arnhem
www.mssa.nl
do 19 mei
Deventer Schouwburg
Deventer
www.deventerschouwburg.nl
za 21 mei
Ostadetheater
Amsterdam
www.ostadetheater.nl
ma 23 mei
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam
www.rotterdamseschouwburg.nl (in Operadagen R'dam) zo 29 mei
Grand Theatre&Stadsschouwburg
Groningen
www.grandtheatregroningen.nl Do 2 juni
Korzo
Den Haag
www.korzo.nl
vr 3 juni
De Nieuwe Vorst
Tilburg
www.denwevorst.nl