Ingezonden persbericht



MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Reserveren: 0900-3300033 / www.theaterverkoopzeeland.nl Informatie: 0118-623650 / www.muziekpodiumzeeland.nl

Zondag 8 mei, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 euro / 12 euro
Gustav Leonhardt (clavecimbel)
Met werk van o.a. Couperin, Forqueray, Duphly en Balbastre (in samenwerking met het Netwerk Oude Muziek)
Gustav Leonhardt ('s Graveland 1928) stond samen met Nikolaus Harnoncourt aan de bakermat van de authentieke uitvoeringspraktijk oftewel de oude muziek-revolutie van de jaren zestig, een revolutie die in tegenstelling tot veel andere 'revoluties' uit die tijd wel degelijk heeft doorgezet. Niet voor niets ontvingen Harnoncourt en Leonhardt in 1980 gezamenlijk de Erasmusprijs. Deze pionier en baanbreker komt met een programma naar Zeeland, getiteld'Au choix du maître', met uitsluitend persoonlijke favorieten. Twee programma's wil de klavecinist in deze landeljjke concertreeks spelen: het ene met Franse muziek van Forqueray, Couperin, Duphly en Balbastre, het andere met Duitse werken van onder mee Bach, Böhm, Pachelbel en Fischer. Uiteindelijk wordt er in Zeeland het programma met Franse barok gespeeld. Laat u verrassen door de keuze van de meester.

Au choix du maître
Gustav Leonhardt gaat Frans óf Duits

Het seizoen oudemuziek geeft alle ruimte aan de nestor van de oude muziek: Gustav Leonhardt. Hij speelt in acht concerten van 3 april t/m 8 mei zijn eigen canon van de klavecimbelmuziek, afwisselend uit de Franse of Duitse Barok.

Introductie
'Ik kan nog met gemak een tweede leven vullen met zestiende-, zeventiende- en achttiende-eeuwse muziek', zegt de intussen 82-jarige Gustav Leonhardt. In deze concertreeks echter kan hij goed uit de voeten met twee verschillende programma's met zijn grootste favorieten. Het ene is gevuld met Franse muziek van Forqueray, Louis Couperin, Duphly en Balbastre, het andere met Duitse werken van onder mee Böhm, Pachelbel en Fischer. En natuurlijk zijn allereerste liefde: Bach. Leonhardt vertroetelt zijn trouwe publiek met oude muziek zoals híj die ziet: bevlogen uitgevoerd op het instrument waarvoor alle grote componisten in de barok schreven, het klavecimbel.

Concerten en kaartverkoop

zo 3 apr, 15.00 uur - Antwerpen (B), AMUZ (Frans)
wo 6 apr, 20.15 uur - Delft, Waalse Kerk (Duits)
vr 15 apr, 20.15 uur - Deventer, Oude Synagoge (Duits) za 16 apr, 16.00 uur - Haarlem, Waalse Kerk (Frans) zo 17 apr, 14.30 uur - Limbricht, St. Salviuskerkje (Duits) vr 6 mei, 20.00 uur - Zeist, Evangelische Broederkerk (Frans) za 7 mei, 20.15 uur - Leeuwarden, Waalse Kerk (Duits) zo 8 mei, 15.30 uur - Veere, Grote Kerk (Frans)

Kaartverkoop en meer informatie via www.oudemuziek.nl.

()

Zondag 15 mei, 15.30 uur
Grote Kerk,Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 euro / 12 euro
Scorpio Collectief
m.m.v. Monika Mauch (sopraan), Bruce Dickey (cornetto) en Simen van Mechelen (baroktrombone) Maria-motetten en -sonates van Monteverdi, Schmelzer e.a. (In samenwerking met het Netwerk Oude Muziek)
Het Scorpio Collectief is een relatief nieuw ensemble, dat zich richt op ensemblemuziek uit de vroegbarok, waarbij met name blaasinstrumenten als cornetto en trombone centraal staan, maar er uiteraard ook ruimte is voor strijkers en vocalen, zoals in dit geval de talentrijke sopraan Monika Mauch.Virtuoze sonates en originele bewerkingen van religieuze vocale muziek uit Italië en Duitsland bieden een nieuwe kijk op het gezamenlijk functioneren van zang, strijkers en tamelijk luide blazers in het keizerlijke Wenen van de 17e eeuw. Simen van Mechelen en Bruce Dickey behoren op blazersgebied tot de absolute wereldtop in de oude muziek. De rest van het collectief is aan hen gewaagd.