Politie Rotterdam Rijnmond

Bekerfinale goed verlopen

Datum publicatie: 08-05-2011 22:22

Rotterdam - De Bekerfinale, die zondagavond werd gespeeld in De Kuip in Rotterdam, is goed verlopen.

Zondagmorgen vertrokken vanuit Twente 262 bussen vol supporters op weg naar De Kuip. Uit Amsterdam kwamen 138 bussen en 5 treinen, die eveneens op weg gingen naar Rotterdam om daar de Bekerfinale te volgen.

De politie begeleidde de bussen en treinen en stond bij De Kuip klaar om de supporters te ontvangen. Ook in het centrum van de stad was de politie zichtbaar aanwezig. De hele regeling is goed en beheerst verlopen. De professionele inzet van politiemensen uit Rotterdam-Rijnmond en de bijstand van diverse politieregio's en de Kmar was indrukwekkend. Dit heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het prima verlopen van de regeling.

Shirts
Tijdens het vertrek uit Amsterdam bleek dat een aantal supporters shirts droeg met daarop een discriminerende tekst/afbeelding. Na overleg met het Openbaar Ministerie werd besloten dat de supporters deze shirts voor aankomst in Rotterdam mochten uittrekken, zonder dat dit een boete tot gevolg had. Zodra bij De Kuip een dergelijk shirt werd gezien, moest dat alsnog uit en volgde een boete. Dit beleid werd door de politie Rotterdam-Rijnmond actief getwitterd. De supporters namen de waarschuwing ter harte; in Rotterdam is geen discriminerend T-shirt aangetroffen.

Eén bus met Ajaxsupporters werd tijdens de rit naar Rotterdam uit de colonne gehaald en onder begeleiding van de ME naar de Schaapherderweg gedirigeerd. Het noodluik van de bus was vernield en er zouden blikjes naar buiten zijn gegooid. Nadat de identiteit van alle inzittenden was genoteerd bleek één van hen, een 18-jarige man, verantwoordelijk voor het incident. Hij is aangehouden. De overige supporters reisden verder naar De Kuip.

Identiteit
Rond half zes werden de namen van 50 Feyenoordsupporters genoteerd. Door de politie was geconstateerd dat de groep zich ophield in een horecagelegenheid aan de 2de Rosestraat. Onder hen waren enkele leden van de harde kern. Om escalatie te voorkomen is de groep ingesloten door de Mobiele Eenheid. Zes supporters zijn aangehouden voor ondermeer belediging.

Extra trein
Tegen het einde van de wedstrijd kwam het bericht dat twaalf supportersbussen leeg waren vertrokken richting Amsterdam. Op de heenreis werden twee bussen dusdanig vernield, dat de betreffende maatschappij besloot de ongeveer 400 Ajaxsupporters niet meer te vervoeren. De supporters werden enige tijd opgehouden in het stadion. Ze werden geïnformeerd over de stand van zaken. Na enige vertraging, konden de gestrande supporters alsnog richting huis, met de trein. Er werd een extra trein gevorderd, om er zeker van te zijn dat iedereen vervoer had.

Alcoholcontrole
Zowel in de middag als in de avonduren zijn diverse alcoholcontroles gehouden in en rondom het centrum van de stad. 's Middags werden 948 blaastesten afgenomen. Twee bestuurders bleken te veel te hebben gedronken. 's Avonds werden nog 233 blaastesten afgenomen. Twee bestuurders hadden te veel gedronken en een bestuurder reed, terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Op onder meer de Coolsingel en de Westzeedijk werden ANPR-controles gehouden. Vijftien bestuurders kregen een proces-verbaal.

Er zijn in totaal 47 arrestaties verricht, voor onder meer baldadigheid, belediging, wet ID en vernieling.