Ingezonden persbericht


Meimaand Fortengordelmaand in provincie Antwerpen

Twee opwarmdagen en Fortengordel maken mei tot mekka-maand voor fietsers

Na de succesvolle editie van de 'Fortengordel provincie Antwerpen 2010' met 6.000 deelnemers, besloot de provincie Antwerpen dit jaar een heuse Fortengordelmaand op poten te zetten. Zo organiseert het Antwerpse provinciebestuur voorafgaand aan de Fortengordel twee opwarmdagen. Op 8 en 15 mei kun je vanuit de forten van Stabroek en Zwijndrecht vertrekken voor mooie fietstochten van 10 tot 65km. Tijdens de Fortengordel zelf, op zondag 22 mei, vormen de forten rond Antwerpen het decor voor duizenden fietsers. Gedeputeerde voor sport Koen Helsen: "Jong en oud kunnen in en rond de forten genieten van drie sportieve dagen en uiteenlopende randactiviteiten." Alle provinciale diensten werken aan dit sportief evenement mee.

Campagnebeeld Fortengordel 2011
De voorbije twee jaar was de Fortengordel een sportieve dag gecombineerd met kunst, cultuur en architectuur maar vooral een dag om te genieten van unieke pareltjes van historisch erfgoed. Dit jaar evolueert de Fortengordel naar een echte Fortengordelmaand vol activiteiten en promotie van de recreatieve troeven van de provincie Antwerpen. Naast het grote evenement op zondag 22 mei zijn er ook twee nieuwe fietstochten: op zondag 8 mei in Stabroek en op zondag 15 mei in Zwijndrecht. "Waar de Fortengordel enkele jaren geleden begon als een eenmalige sportieve fietstocht zijn we geëvolueerd naar een vaste recreatieve waarde om de verschillende forten bekend te maken bij het grote publiek", zegt gedeputeerde Koen Helsen. "Met grote canvassen langsheen het parcours tonen we dit jaar ook prachtige luchtfoto's van de forten."

Zondag 8 mei: ontdek Stabroek en de Antwerpse haven Op zondag 8 mei fiets je vanuit het Fort van Stabroek langs een mooi stukje van het Antwerpse havengebied. Je ontdekt het pantserfort en het Havencentrum Lillo, Lillo-Fort, het havenpaviljoen van het MAS en het Ravenhof. Fietstochten van 10, 35 en 65km. Inschrijving bedraagt 3 euro, kinderen tot 8 jaar (°2003) nemen gratis deel.

Zondag 15 mei: neem een kijkje in het decor van de VTM-serie 'Dat zal ze leren' Op zondag 15 mei maak je samen met de boswachter kennis met de fauna en flora op het scheldefort van Sainte-Marie in Zwijndrecht, kun je een ritje op een gekke fiets maken en je uitleven op het springkasteel. Dit fort vormt ook het unieke decor van de televisieserie 'Dat zal ze leren', uitgezonden op VTM. Vanuit het fort vertrek je voor een fietsparcours langs de Defensieve Dijk en de Halve Maan en het Fort van Kruibeke. Fietstochten van 30 en 40 km. Inschrijving bedraagt 3 euro, kinderen tot 8 jaar (°2003) nemen gratis deel.

Zondag 22 mei: groots slotevenement langsheen 7 forten Zondag 22 mei volgt dan de derde editie van de Fortengordel. Zeven forten bieden een waaier aan animatie, kunst, sport en rondleidingen. Via bewegwijzerde parcours kun je de verschillende forten per fiets ontdekken. De deelnemende forten zijn Mortsel, Edegem, Hoboken, Lier, Wommelgem, Borsbeek en Oelegem-Vrieselhof. Vertrekken kan tussen 10 uur en 14 uur. De deelnameprijs bedraagt 7 euro. Schrijf je vooraf in, dan betaal je slechts 4 euro. Kinderen tot 8 jaar (°2003) nemen gratis deel. Fietstochten van 15, 25, 31, 40, 52 en 90 km.

Fortengordel gaat voor 10.000 deelnemers
In 2009 mocht de provincie Antwerpen 5.000 deelnemers verwelkomen op de Fortengordel. Vorig jaar waren er 6.000 geregistreerde fietsers die deelnamen aan de uitgestippelde fietstochten. "Dit jaar mikken we op meer dan 10.000 geregistreerde deelnemers", zegt gedeputeerde Koen Helsen. "En dat heeft een reden, want vanaf 10.000 geregistreerde deelnemers gaat er per extra deelnemer 1 euro naar het Jeugdsportfonds Camille Paulus, een fonds dat jongeren en personen met een handicap duurzaam aan het sporten en bewegen wil krijgen."

Meer informatie over de Fortengordel vind je op www.fortengordel.be. Inschrijven kan via de website.

De provincie Antwerpen organiseert de Fortengordel in samenwerking met het district Hoboken, de steden Mortsel en Lier en de gemeenten Edegem, Borsbeek, Wommelgem, Oelegem, Stabroek en Zwijndrecht.