Nederlandse Tafeltennisbond


Loting is Li Jiao niet gunstig gezind bij WK Tafeltennis in eigen land 7-5-2011

Li Jiao treft het niet bij de wereldkampioenschappen tafeltennis in eigen land. In het dames enkelspel kan de nummer één van Nederland al in de achtste finales stuiten op de nummer één van de wereldranglijst uit China: Li Xiaoxia. Het evenement in Rotterdam begint zondag in Ahoy met de kwalificaties.

Tijdens de spectaculaire openingsceremonie zaterdagavond, waarbij een reis om de wereld langs de 210 leden van de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF) met muziek en dans werd nagebootst, kon ook het grootste boegbeeld uit de Nederlandse tafeltennisgeschiedenis het lot niet gunstig stemmen. WK-ambassadeur Bettine Vriesekoop haalde als laatste de naam van Li Jiao - als dertiende geplaatst - uit de koker.

,,Je kunt weinig aan de uitkomst van een loting doen, maar het lijkt me duidelijk wat ik van het resultaat vind'', reageerde Li Jiao die zelf bij de openingsceremonie aanwezig was. Ook NTTB technisch directeur Achim Sialino hoopte op een beter lot voor Oranje's nummer één. ,,We hebben lang naar een toernooi in eigen land toegeleefd, dan is dit even slikken. Aan de andere kant gaan we natuurlijk alles geven en hopen op veel steun van het publiek om Li Jiao en de andere Nederlandse spelers iets extra's te kunnen laten presteren.''

Ook Li Jie weet na zaterdagavond meer over haar kansen. Als ze ronde één weet te winnen, komt de 27-jarige Arnhemse in de tweede ronde normaliter uit tegen een andere verdedigster: de Française Xian Yi Fang. Bij een zege treft ze voor een duel waarbij de achtste finales op het spel staan vermoedelijk de als zestiende geplaatste Zuid-Koreaanse verdedigster Park Mi-Young. Li Jie is in Rotterdam als 25ste ingeschaald.

De loting bij de heren werd gedaan door de 90-jarige tafeltennislegende Cor du Buy. De Amsterdammer, die is verkozen tot mannelijke tafeltennisser van de eeuw, sprak op humorvolle wijze in vloeiend Engels de genodigden toe en leidde vlot de loting tot een goed einde. Du Bu - nationaal onverslaanbaar in de jaren dertig, veertig én vijftig van de vorige eeuw - kreeg voor zijn verdiensten in het tafeltennis uit handen van ITTF-voorzitter Adham Sharara de prestigieuze ITTF Merit Award.

De openingsceremonie werd verder bijgewoond door onder andere Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en NTTB-voorzitter Ronald Kramer. Het volledige speelschema bij de dames en heren is na afloop van de kwalificaties (zondag en maandag) pas bekend.

NTTB/HH