Groen!

Verklaring Magnette stap in de goede richting

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 7 mei 2011 in "Klimaat en energie"

Energieminister Paul Magnette (PS) verklaart nu toch dat minstens Doel
1 en 2 kunnen sluiten in 2015, zoals voorzien in de wet op de kernuitstap. Kamerleden Kristof Calvo (Groen!) en Olivier Deleuze (Ecolo) reageren eerder positief op de verklaring. âDe verklaring is een stap in de goede richting, zeker in vergelijking met het nucleair protocol, waarbij de oudste centrales allemaal langer zouden open blijven. Het is goed dat de geesten rijpen, maar de volledige uitvoering van de wet op de kernuitstap, met ook de sluiting van Tihange 1 in 2015, is en blijft de bedoelingâ, aldus Calvo en Deleuze.

Tot nu toe had de Energieminister altijd volgehouden dat de eerste fase kernuitstap helemaal niet mogelijk was. Groen! en Ecolo hebben zich daar altijd tegen verzet. In maart maakten Deleuze en Calvo nog een uitgebreide investeringsanalyse, waaruit bleek dat er voldoende vervangcapaciteit zal zijn om in 2015 Doel 1, Doel 2 en Tihange 1, de drie oudste en minst veilige reactoren, te sluiten.

"Nu Magnette nog overtuigen van de mogelijkheid om Tihange 1 te sluiten en we kunnen eindelijk een eerste stap zetten richting groenere en veiligere alternatieven", aldus Calvo. Als we de kalender in de wet op de kernuitstap respecteren en een substantiële taks op de winsten van Electrabel invoeren, hebben we nog tot 2025 extra middelen om te investeren in hernieuwbare energie en energiebesparing.

De voorbije weken was er vooral aandacht voor de nucleaire rente. De door de regering gecreëerde onduidelijkheid over de kernuitstap blijft ondertussen bestaan. "Die onduidelijkheid is echt nefast. Na de ramp Fukushima slaan veel landen een andere weg in. Ook België moet een duidelijk signaal geven aan investeerders in alternatieven. Dat kan alleen door de wet op de kernuitstap na te leven en expliciet te bevestigen", besluit Calvo.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.groen.be %2Factualiteit%2FNieuwsflash-verklaring-magnette-stap-in-de-goede-richt ing_2135.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&acti on=recommend&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Kristof Calvo -