Ingezonden persbericht


Ter info.

PERSBERICHT

Groningen wint zomerse 39e Batavierenrace

~ RuG Hanze team wint 4e keer in 5 jaar tijd~

Nijmegen/Enschede, 8 mei 2011 - Groningen heeft de 39e editie van de Batavierenrace, 's werelds grootste estafetteloop, gewonnen. Het RuG Hanze Team pakte de eerste plek al na zes etappes en gaf deze niet meer uit handen. Hiermee heeft Groningen voor de vierde keer in vijf jaar gewonnen. De winnaars legden de 177 kilometer af in 10 uur en 41 minuten, gevolgd door de teams van Amsterdam en Twente. In het algemeen klassement ging Appeltaart naar huis met de winst, gevolgd door Aeolus en daarachter Suicide Bunnies & Friends.

Universiteitscompetitie en algemeen klassement
Groningen won ook al de 35e, 36e en 37e editie maar greep vorig jaar net naast het goud. Groningen is met de overwinning officieel de snelste universiteit van Nederland. De eindtijd van RuG Hanze was 10 uur en 41 minuten, Amsterdam volgde op 14 minuten en Twente weer 5 minuten daarachter.In het algemeen klassement ging Appeltaart naar huis met de winst, in een tijd van 10 uur en 13 minuten. Aeolus volgde tien minuten later en Suicide Bunnies & Friends was weer twee minuten langzamer.

321 teams aan de start
Aan de 39e Batavierenrace deden 321 ploegen mee, iets minder dan vier jaar geleden toen 325 teams aan de start verschenen en het wereldrecord "grootste estafetteloop" werd verbeterd. De organisatie blikt terug op een zeer geslaagd evenement, niet in de laatste plaats vanwege het zomerse weer: een middagtemperatuur van 28 graden en veel zon. Na afloop van de race heeft in Enschede het Batavierenfeest plaats gevonden, waar optredens waren van onder anderen de Housedieren en Spoor 7.

Nieuwe herstart
Nieuw dit jaar was de herstart in het ochtendblok in Ulft, deze is in de plaats gekomen van de herstart te Dinxperlo. Deze herstart is goed voorlopen, deelnemers konden gemakkelijk bij het startterrein komen, wat in Dinxperlo niet altijd het geval was. Ook waren er voldoende parkeerplaatsen en was de sfeer erg goed doordat zowel het wisselpunt, de herstart en de deelnemers op een mooi plein samen kwamen op het sfeervolle terrein van de DRU-culuurfabriek. "Met Ulft heeft de Batavierenrace een hele mooie nieuwe herstart locatie, die hopelijk nog vele jaren door de Batavierenrace zal worden aangedaan", aldus Daan van den Berg, voorzitter 39e Batavierenrace.

Batavierenrace
Op 7 mei 2011 zal voor de 39e keer het startschot klinken van 's werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace. Ieder jaar rennen bijna achtduizend sportieve studenten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan elf uur wordt afgelegd. De Batavierenrace telt vijfentwintig etappes die door teams van vijfentwintig studenten worden afgelegd. Met ruim achtduizend deelnemers is de Batavierenrace de grootste in zijn soort. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973. Na afloop van de race vindt op de campus van Universiteit Twente het grootste studentenfeest van de Benelux plaats, waar ongeveertwaalduizend bezoekers op afkomen.

Uitslagen 38e Batavierenrace
Hieronder de top 3 van de universiteitscompetitie en het algemeen klassement:

Universiteitscompetitie
(plaats, tijd, teamnaam)

1. 10:41:04 RuG Hanze Runnersworld team

2. 10:55:16 Universiteitsteam Amsterdam

3. 11:00:30 UT/Saxion-team

Algemeen klassement
(plaats, tijd, teamnaam)

1. 10:13:46 Appeltaart

2. 10:23:42 Aeolus

3. 10:25:30 Suicide Bunnies & Friends