CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Jom Haatsmaoet: Nieuwe Israelcijfers

zo 08-05-2011

10 mei is het Jom Haatsmaoet. De Israelische Onafhankelijkheidsdag wordt door Joodse gemeenschappen over de hele wereld gevierd. Ook het hoofdstuk Israel in het World Factbook is vorige week bijgewerkt met de nieuwste statistieken. In het World Factbook verzamelt de CIA uitgebreide informatie over geschiedenis, bevolking, regering, economie, geografie, communicatie, transport, leger en internationale kwesties van 266 landen.

Op 3 mei is de informatie over Israel in het World Factbook bijgewerkt met de nieuwste statistieken; juist op tijd om het allemaal nog eens na te zoeken ter gelegenheid van Israels Onafhankelijkheidsdag. U vindt ze hier. Uit de cijfers blijkt onder meer dat de Israelische economie het uitstekend doet, hoewel de verschillen tussen rijk en arm te groot zijn.

De staat Israel werd uitgeroepen op 14 mei 1948, maar Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op of rond de Hebreeuwse datum, 5 Ijar. Het feest wordt alleen gevierd op dinsdag, woensdag of donderdag en de feestelijkheden worden verschoven als hij op een andere dag valt (zoals dit jaar: 5 Ijar is eigenlijk maandag). Omdat de Hebreeuwse kalender een maankalender is, begint het feest op de avond ervoor, in Nederland als gebruikelijk met eeen groot feest van de Collectieve Israel Actie.

Vandaag valt er van een feestelijke stemming echter nog niets te merken, want net zoals bij ons op 4 en 5 mei, worden in Israel de dag voor Onafhankelijkheidsdag de soldaten herdacht die vielen in de Onafhankelijkheidsoorlog en de oorlogen daarna. Deze herdenkingsdag, Jom haZikaron, begint vanavond. Om 8 uur klinken door het hele land de sirenes. Het aantal gevallen soldaten is 22.867, 183 meer dan bij de herdenking vorig jaar. Tegenwoordig worden op deze dag ook de 2.443 burgers herdacht die omkwamen door terreur. Hun aantal steeg het afgelopen jaar met 13 nieuwe slachtoffers.