Rode Kruis boekpresentatie Humanitair Oorlogsrecht met CDS Van Uhm

Persbericht van Nederlandse Rode Kruis

Op maandag 9 mei aanstaande zal in het Humanity House in Den Haag de presentatie van het studieboek 'Inleiding Humanitair Oorlogsrecht plaatsvinden. Dit boek is geschreven door het Nederlandse Rode Kruis. De bijeenkomst duurt van 15.30u-17.30u en zal worden afgesloten met een borrel.

Voor miljoenen mensen is het humanitair oorlogsrecht van levensbelang. Voor militairen en natuurlijk vooral ook voor burgers. Bovendien zijn er mensen die zich om andere redenen dicht bij de vuurlinie bevinden, zoals hulpverleners en verslaggevers. Voor alle betrokkenen kan kennis van het oorlogsrecht het verschil betekenen tussen leven en dood. Want zelfs in oorlogstijd bestaan er grenzen!

Debat

Het Nederlandse Rode Kruis presenteert het boek op prikkelende wijze met een experts panel die bestaat uit enkele zeer bijzondere gasten. Aan de hand van stellingen en situaties uit de actualiteit is daarbij discussie mogelijk met de zaal.

Onderwerpen die onder meer aan bod komen:

Worden de grenzen van het oorlogsrecht opgerekt? Is invloed van het humanitair oorlogsrecht tanende? Is de veiligheid van hulpverleners en journalisten in het geding? Hoe kijkt de Nederlandse krijgsmacht naar het humanitair oorlogsrecht

Sprekers:

Peter van Uhm (commandant der strijdkrachten)
Dick Berlijn (bestuurslid van het Nederlandse Rode Kruis en oud-commandant der strijdkrachten)
Thomas Bruning (algemeen secretaris van de NVJ) Liesbeth Zegveld (advocaat, juriste en hoogleraar Internationaal Humanitair Recht)
Cees Breederveld (algemeen directeur Nederlandse Rode Kruis).

Het boek
Het boek, Inleiding Humanitair Oorlogsrecht, is geschreven voor bachelor studenten en biedt op heldere en overzichtelijke wijze inzicht in de definitie, bronnen en inhoud van het humanitair oorlogsrecht. Het (studie)boek kan bijvoorbeeld worden gebruikt in vakken over het humanitair oorlogsrecht, mensenrechten, internationaal strafrecht of algemeen internationaal publiekrecht.

Het boek is dankzij de afdeling Humanitair Oorlogsrecht tot stand gekomen. Deze afdeling heeft als kerntaak de kennis van het humanitair oorlogsrecht in Nederland te verspreiden. Met deze Nederlandstalige Inleiding Humanitair Oorlogsrecht wil de afdeling dit onderwerp graag toegankelijker maken.




Razende Robot Reporter