Gemeente Enkhuizen

Basisnota Beleid

Herziening bestemmingsplannen: inspraak Basisnota Beleid

Het gemeentebestuur treft de voorbereidingen om de volgende bestemmingsplannen te herzien:

* Binnenstad en havens

* Westeinde

* Bedrijventerreinen

In 2009 is de Stadsvisie 2030 opgesteld. Ook is toen de Structuurvisie 2020 tot stand gekomen. Daarin zijn de ruimtelijke ambities van de gemeente verwoord, op de themas identiteit van Enkhuizen, economie, wonen en bouwen, toerisme en recreatie, infrastructuur en mobiliteit en tot slot het thema sociale voorzieningen. Met lenzen werd ingezoomd op locaties die extra aandacht nodig hebben. De structuurvisie is daarmee een eerste ruimtelijke uitwerking van de stadsvisie.

Nu is het tijd om de volgende stap te maken: de ruimtelijke ambities (met de lenzen) uitwerken tot concreet, modern, ruimtelijk beleid dat opgenomen kan worden in nieuwe bestemmingsplannen.

Plangebied basisnota beleid

De laatste stap is dan de juridische vertaling van het beleid in de drie nieuwe bestemmingsplannen. De nieuwe bestemmingsplannen gaan een aantal oude plannen vervangen.

Voor de binnenstad en havens zijn dat Centrum, Vissershoek en havens, Boerenhoek, Zuidwesthoek en een deel van het bestemmingsplan IJsselmeer-Markermeer.

Voor de bedrijventerreinen zijn dat Schepenwijk, Krabbersplaat en Ketenwaal. Voor het Westeinde en een uitbreiding van bedrijventerrein Schepenwijk is dat een deel van het bestemmingsplan Uitbreidingsplan in Hoofdzaak.

Het gaat dus om vrijwel alle bebouwde gebieden van de gemeente Enkhuizen, behalve de buitenstad en het landelijk gebied. In de afbeelding zijn de grenzen van de nieuwe bestemmingsplannen aangegeven.

Basisnota is de opstap naar de herzieningen

De herziening van al deze bestemmingsplannen is een grote operatie, die naar verwachting tot begin 2013 zal doorlopen. Eerst moet nu het bestaande beleid van de gemeente onder de loep worden genomen. Bijvoorbeeld het ruimtelijk beleid op het gebied van detailhandel, horeca, bedrijfsvestigingen, looproutes naar de binnenstad, walkanten en de bouw van bijgebouwen. Het is allemaal opgenomen in de zogeheten Basisnota Beleid. Met de stadsvisie en structuurvisie als richtinggevende uitspraak in de hand, kunnen we bekijken welk ruimtelijk beleid dat in de basisnota is vermeld, nog actueel is en welk beleid aangepast moet worden. Want uiteindelijk moet al dit beleid in de drie nieuwe bestemmingsplannen worden opgenomen.

Basisnota terinzage

De Basisnota beleid ' download (2,59 MB) ligt vanaf 12 mei terinzage bij het servicepunt in het Stadskantoor (tijdens openingstijden) aan de Hoogstraat 11. De nota zal 3 weken terinzage liggen, dus tot en met woensdag 1 juni 2011.

Beginspraak

Net als bij de stads- en structuurvisie in 2009, vinden wij het belangrijk dat u zo vroeg mogelijk kunt meedenken over de vorming van nieuw gemeentelijk beleid, in dit geval ten behoeve van de bestemmingsplannen. Immers, naar mate het proces van de herziening van de bestemmingsplannen vordert, krijgen die plannen steeds vastere vormen.

Wij nodigen u daarom van harte uit uw mening te geven over de vraag
* welk beleid voor de nieuwe bestemmingsplannen aangepast of toegevoegd moet worden en

* in welke richting die aanpassing (toevoeging) moet plaatsvinden.

De stadsvisie en de structuurvisie vormen hierbij het kader waarbinnen de aanpassingen kunnen plaatsvinden. Deze zijn immers al vastgesteld door de gemeenteraad en staan niet ter discussie.

Reactie insturen

U kunt uw reactie uiterlijk tot en met 1 juni 2011 via email aan stadhuis@enkhuizen.nl toesturen aan het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen. Desgewenst kunt u ook schriftelijk een reactie indienen op het adres Postbus 11, 1600 AA Enkhuizen. Vermeld als onderwerp: reactie basisnota beleid.

Vervolg

Alle reacties worden gebundeld en op de website van de gemeente beschikbaar gesteld. Het college van burgemeester en wethouders zal vervolgens een standpunt innemen over de vraag welk beleid aanpassing behoeft, onder andere aan de hand van de ingekomen reacties. Dat standpunt zal het college in de maand juli aan de raad toesturen en ook op de website kenbaar maken. Houd de aankondigingen in De Drom daarvoor in de gaten.

Tijdens de loop van het proces worden de voorstellen en plannen steeds concreter. Na de zomer en in het verdere verloop van het proces volgen meer momenten waarop u kunt reageren. Allereerst is dat op voorstellen voor aanpassing van het beleid en daarna op de concepten van de bestemmingsplannen. Die zullen te zijner tijd weer ter inzage worden gelegd. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om de bestemmingsplannen vast te stellen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. A.H. van der Herberg en dhr. J. Eenkoren van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling, telefoon 0228-360100.

Burgemeester en wethouders van E n k h u i z e n

De secretaris, De burgemeester,
(R.M. Reus) (J.G.A. Baas)

Basisnota Beleid

Basisnota Beleid download (2,59 MB)