Gemeente Stede Broec

Toespraak 4 mei herdenking

05-05-2011 Op 4 mei werden de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog. Hieronder vindt u de toespraak van burgemeester Goldschmeding.
"Dames en heren, jongens en meisjes,

Elk jaar weer is het een bijzonder moment om kort na het feestrumoer van Koninginnedag, 2 minuten stil te zijn en met elkaar terug te denken aan een zwarte periode in onze geschiedenis. Een periode waarin geen plaats was voor het vieren van Koninginnedag, waarin geen plaats was voor minderheden in onze samenleving en geen plaats was voor vrije meningsuiting, eigen cultuur en geloofsovertuiging.

Oorlogsmonumenten en oorlogskerkhoven herinneren ons aan het groot aantal slachtoffers uit deze tijd, ook hier in Stede Broec. En bij de mensen die de oorlog overleefd hebben, heeft deze periode vaak diepe wonden achter gelaten. Het aantal mensen dat de oorlog persoonlijk heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. De jonge generatie zal dan ook niet meer van ouders of grootouders de verhalen en ervaringen te horen krijgen. Hierdoor kan het gevoel van onvrijheid en het overweldigende gevoel van de bevrijding dat zij aan den lijve hebben ondervonden, niet meer persoonlijk worden doorgegeven.

Daarom is het ook zo goed en mooi dat hier vanavond jonge mensen, hun eigen gedichten hebben voorgedragen en daarmee hun aandeel leveren aan deze herdenking. Juist omdat de oorlog steeds verder achter ons komt te liggen, is het belangrijk dat we op 4 mei allen herdenken die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de 2e wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Hoewel na de 2e wereldoorlog vanuit de gedachte "dit nooit meer", vele landen de krachten gebundeld hebben om met elkaar de wereldvrede te bewaken, zijn we er na 66 jaar nog niet in geslaagd om wereldwijd een einde te maken aan onderdrukking en oorlog. Vredesmissies zijn dan ook nog steeds noodzakelijk en ook Nederland draagt haar steentje daaraan bij. Maar ook in ons eigen land hebben we recent te maken gekregen met ernstige uitingen van geweld, zoals recent in Alphen aan de Rijn en in Baflo. Verslagenheid en onbegrip leken de samenleving tijdelijk vleugellam te maken, maar ook daar werd rust en steun ervaren door het met elkaar samen zijn en te herdenken.

Onze vrijheid en democratie lijken zo van zelfsprekend, maar dat is het niet en door te herdenken blijven we ons ervan bewust dat we met elkaar de vrijheid, waarvoor anderen offers hebben geleverd, moeten koesteren en moeten blijven bewaken."

Marian Goldschmeding
Burgemeester Stede Broec
05-05-2011