Woonbond


09-05-2011 Scherp toezicht op woningcorporaties blijft nodig

Er is geen reden voor blind vertrouwen in de integriteit van woningcorporaties. Toezicht en een scherp integriteitsbeleid blijven nodig. Dit concludeert een onderzoeksbureau dat in opdracht van de overheid onderzoek deed naar de corporatiesector.

Onderzoeksbureau Intraval bracht in opdracht van de VROM-inspectie in beeld in hoeverre de corporatiesector kwetsbaar is voor misbruik. Vorige week stuurde minister Donner het rapport van Intraval naar de Tweede Kamer.

Huis onder vergrootglas In zijn begeleidende brief schrijft Donner dat het integriteitsbeleid bij Woningcorporaties de afgelopen jaren sterk verbeterd is.
De minister wil daarom af van het verscherpte toezicht dat is ingezet na een reeks fraude-schandalen waarbij bestuurders en directeuren van woningcorporaties betrokken waren.

Wel wil Donner het in 2009 opgerichte Meldpunt Integriteitsbeleid in de lucht houden. "Een ieder die signalen heeft over fraude of zelfverrijking bij corporaties kan dit daar blijven melden."

Gebrek aan transparantie, bestuurders teveel macht

Volgens de Woonbond zijn de conclusies van het rapport minder geruststellend dan de minister in zijn begeleidende brief doet voorkomen. Uit het rapport blijkt duidelijk dat de corporatiesector niet transparant genoeg werkt. Dit zou volgens Interval onder meer blijken uit "onduidelijke relaties met verbindingen en nevenfuncties van bestuurders en commissarissen, een gebrekkige inschrijving in het Handelsregister en in een te sterke positie van één bestuurder."

Nader onderzoek nodig naar vastgoedtransacties

In hun rapport pleiten de onderzoekers voor nader onderzoek naar zogenaamde ABC-transacties. In de corporatiesector vinden veel van dit soort elkaar opvolgende verkooptransacties van vastgoed plaats. "Mogelijk komt er meer misbruik aan het licht wanneer het onderzoek naar deze transacties verbreed wordt" schrijft Interval.

Woonbond wil meer transparantie

De Woonbond maakt zich al geruime tijd zorgen over de ondoorzichtige wijze waarop woningcorporaties investeren in hun commerciële dochterondernemingen. Vorig jaar werd duidelijk dat veel commerciële dochterorganisaties van corporaties grote verliezen lijden. Dat gaat ten koste van het geld dat bestemd is voor de volkshuisvesting. Dit was voor de Woonbond reden om in een brief aan Donner te pleiten voor een diepgaande doorlichting van al deze `verbindingen'.

Toezicht scherp houden

De Woonbond vindt het dan ook voorbarig om aan het rapport van Interval de conclusie te verbinden dat het met het verscherpte toezicht wel wat minder kan. Volgens de landelijke belangenvereniging van huurders is er alle reden om scherp in de gaten te blijven houden of corporaties verantwoord omgaan met het geld dat bestemd is voor de volkshuisvesting.