Rijksoverheid


9 mei 2011

Halfjaarlijkse stand van zaken toezeggingen

Geachte heer Van der Linden, In reactie op uw brief van 1 februari 2011, met kenmerk 147878.11U, zend ik u hierbij een overzicht met daarin de actuele stand van zaken van de toezeggingen aan de Eerste Kamer. Het betreft de toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2011 is verstreken dan wel op 1 juli 2011 verloopt. Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

mw. drs. E.I. Schippers

Toezeggingen waarvan de termijn op 1 januari 2011 is verstreken

Toezegging overleg met de staatsecretaris van SZW (31.736) (T01057) De minister gaat, naar aanleiding van opmerkingen van het lid Slagter-Roukema, in overleg met de staatssecretaris SZW na, hoe in het kader van schuld hulpverlening de `tweedemaands brief' kan dienen als een `early warning' signaal aan bijvoorbeeld gemeenten. Stand van zaken: Alle partijen hebben het ,,Convenant gericht op het voorkomen en oplossen van wanbetaling van de nominale premie voor een zorgverzekering ingevolge de Zorgverzekeringswet inmiddels ondertekend. Binnenkort vindt ambtelijk overleg plaats over hoe één en ander verder moet worden uitgewerkt. Uw Kamer wordt hier te zijner tijd over geïnformeerd in het kader van de evaluatie van de Wet structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering. Prognose: De verwachting is dat uw Kamer vóór 1 oktober 2011 wordt geïnformeerd. Toezegging incassoactiviteiten (31.736) (T01062) De minister zal er, naar aanleiding van een vraag van het lid Putters, op letten dat de NZa zich buigt over de kwestie of er voldoende incassoactiviteiten tijdens het traject plaatsvinden. Hij ziet erop toe dat hieruit activiteiten voortvloeien en licht de Kamer in over hieruit voortkomende verplichtingen. Stand van zaken: Aan deze toezegging is gestand gedaan met een brief aan de uw Kamer, verzonden op 23 november 2011 (Z/M-3034816). Toezegging advies basisverzekering (29.248/29.247) (T01104) De minister van VWS informeert de Kamer in de loop van 2010 over de conclusies die hij zal verbinden aan het advies van het CVZ over het al dan niet opnemen van zorgonderdelen in de basisverzekering. Stand van zaken en prognose: Rond 1 juli 2011 zal er een brief aan uw Kamer worden verzonden over de pakketmaatregelen. Naar verwachting wordt deze toezegging daarin meegenomen. Toezegging onderdelen in basisverzekering (29.248/29.247) (T01105) De minister van VWS zegt toe de onderdelen Stoppen met roken en Beweegkuur in 2011 in het basispakket op te nemen. Stand van zaken: Mini ster Klink heeft aan deze toezegging voldaan door het ,,Stoppen-metrokenprogramma per 1 januari 2011 in het pakket op te nemen. Dit is geregeld bij Besluit van 7 juli 2010 (Stb. 2010, 303) tot vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van de onderdelen B, C en D van artikel I, voor zover het betreft zorg bij stoppen-met-rokenprogramma, van het koninklijk besluit van 31 augustus 2009, houdende wijziging van het Besluit zorgverzekering in verband met aanpassingen in de te verzekeren prestaties en in de regels voor het eigen risico per 1 januari 2010 (Stb. 381). Vanwege de budgettaire situatie is het onzeker of het voornemen om de Beweegkuur in het basispakket op te nemen kan worden uitgevoerd. Prognose: De verwachting is dat uw Kamer voor het zomerreces nader wordt geïnformeerd.

Toezegging plan van aanpak evaluatiecommissie(29.248/29.247) (T01101) De minister van VWS stuurt de Kamer het plan van aanpak van de evaluatiecommissie toe; de veldpartijen worden bij de opstelling van dit plan betrokken. Stand van zaken: Op 11 februari 2011 is de eerste rapportage van de Evaluatiecommissie Integrale Bekostiging, alsmede het evaluatiekader, aan de Tweede Kamer toegezonden. Prognose: Eind 2011 wordt wederom een tussenevaluatie verwacht, die naar de Tweede Kamer zal worden gezonden. Medio 2012 wordt de definitieve eindrapportage verwacht met daarin conclusies ten aanzien van de gereedheid van het veld met betrekking tot het vervallen van de overgangsregeling. Toezegging administratieve lasten (29.248 /29.247) (T01102) De minister van VWS zegt de Kamer toe de administratieve lasten bij de evaluatie te betrekken. Stand van zaken: In de vraagstelling van de Evaluatiecommissie Integrale Bekostiging met betrekking tot niet gewenste neveneffecten worden de gevolgen voor de administratieve lasten van zorgaanbieders en verzekeraars expliciet meegenomen (Eerste rapportage, blz. 4). Prognose: Bij de rapportage van eind 2011 en de eindevaluatie medio 2012 zullen de conclusies van het onderzoek bekend worden. Toezegging doelmatig voorschrijven specialisten (29.248/29.247) (T01107) De minister van VWS zegt de Kamer toe contact op te nemen met de specialisten om te bewerkstelligen dat zij doelmatiger voorschrijven. Stand van zaken: De minister van VWS heeft overleg gevoerd met de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Resultaat van dit overleg is dat de Minister met partijen overeenstemming heeft bereikt over het beheersmodel medisch specialisten. Er zijn ook afspraken gemaakt over kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid. De Orde van Medisch Specialisten heeft een leidraad opgesteld voor doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen door medisch specialisten. Met het doelmatig voorschrijven wordt een effect b eoogd van structureel 30 miljoen euro per jaar. Met de brief "Nadere uitwerking van het beheersmodel", die op 16 maart 2011 naar de Eerste Kamer is verzonden, is de toezegging afgedaan. Toezegging vrije artsenkeuze (29.248/29.247) (T01109) De minister van VWS stemt het punt van vrije artsenkeuze af met de NMa en de evaluatiecommissie, en zal de Kamer van de ontwikkelingen op de hoogte houden. Stand van zaken: Uit de rapportage van de Evaluatiecommissie Integrale Bekostiging blijkt dat vanuit verschillende perspectieven naar de invoering van de integrale bekostiging wordt gekeken, waaronder het perspectief van de patiënt en de zorgverlener. De vrije keuze van beroepsbeoefenaren en de werking van de ,,markt worden daarin meegenomen (Eerste rapportage, blz. 13). Prognose: Bij de rapportage van eind 2011 en de eindevaluatie medio 2012 zullen de conclusies van het onderzoek bekend worden.

Toezegging eigen risico en integrale bekostiging (29.248/29.247) (T01110) De minister van VWS zal met het CVZ de positie van het eigen risico in relatie tot de integrale bekostiging bezien en de Kamer hierover in het voorjaar 2010 nader informeren. Stand van zaken: Bij besluit van 2 november 2010, houdende wijziging van het Besluit zorgverzekering, het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer WMG, het Besluit zorgaanspraken AWBZ, het Zorgindicatiebesluit, het Bijdragebesluit zorg, het Besluit tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten en het Besluit tegemoetkoming specifieke zorgkosten in verband met diverse maatregelen 2011 (Stb. 2010, 764) is geregeld dat de huisartsenzorg voor zover deze onderdeel vormt van de zogenoemde keten-dbcs voor chronisch zieken niet onder het eigen risico valt. De programmatische aanpak heeft tot doel dat de zorgverleners nauwer samenwerken en de zorg voor de patiënt beter afstemmen. Om de programmatische aanpak te bevorderen heeft de NZa b eleidsregels opgesteld om integrale bekostiging mogelijk te maken. Zorgaanbieders kunnen hierdoor sinds 1 januari 2010 een integraal tarief (een dbc voor een keten aan zorg) declareren voor de chronische zorgvormen. Onderdeel van de keten-dbc is zorg zoals huisartsen die plegen te bieden. Omdat de kosten van laatstbedoelde zorg buiten het eigen risico vallen, is besloten de desbetreffende keten-dbcs voor 2010 geheel buiten het eigen risico te houden. Per 1 januari 2011 is dit formeel geregeld in het Besluit zorgverzekering; hiermee is deze toezegging gestand gedaan. Toezegging Mogelijke dubbelzinnigheid artikel 67 (28.494/29.359) (T00821) De minister van VWS is bereid nogmaals te kijken naar een mogelijke dubbelzinnigheid in artikel 67 (voorschrijven van geneesmiddelen via internet) Stand van zaken en prognose: Aan deze toezegging kan gestand worden gedaan na behandeling van het wetsvoorstel wijziging Geneesmiddelenwet (32196) in de Eerste Kamer. Het wetsvoorstel is momenteel bij de Eerste Kamer aanhangig. Toezegging Gebruik instrumenten in jaarrapportages (31.122) (T01094) De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt de Kamer, naar aanleiding van een opmerking van het lid Putters, toe de IGZ te vragen om het gebruik van de instrumenten te evalueren en dit in de jaarrapportages terug te laten komen. Stand van zaken en prognose: Aan deze toezegging wordt gestand gedaan in het Jaarbeeld IGZ dat in de tweede week van mei 2011 uitkomt en vervolgens jaarlijks in het Jaarbeeld IGZ. De verantwoording over de toepassing van WUBH-bevoegdheden wordt hierin opgenomen.

---- --