Raad van State


maandag 9 mei 2011
10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag waarbij bestuursdwang is toegepast tegen een inwoonster uit Den Haag. De vrouw is gastouder en vangt in haar woning aan de Stiemensvaart kinderen op. Volgens het gemeentebestuur voldoet de opvang niet aan de regels. Zo zouden er te veel kinderen in de woning aanwezig zijn en zouden er tijdens gemeentelijke controles onveilige situaties aangetroffen zijn. Daarom wil het gemeentebestuur dat de vrouw stopt als gastouder. De vrouw is het hier niet mee eens. De rechtbank in Den Haag oordeelde in oktober 2010 dat het gemeentebestuur niet bevoegd was om het besluit tot bestuursdwang te nemen. Die bevoegdheid zou het gemeentebestuur alleen hebben voor een kindercentrum of een gastouderbureau, maar niet voor een gastouder zelf. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010903/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Landgoed Gulbergen' van de gemeente Nuenen. Het plan heeft betrekking op een gebied in het groene centrale deel van de regio Eindhoven Helmond. Het gebied ligt ten oosten van Nuenen en ten wensten van de gemeenten Geldrop-Mierlo en Helmond. Het plan maakt de aanleg mogelijk van twee evenemententerreinen, een centrum voor 'leisure', sport en vrije tijd, een tuincentrum, een ontsluitingsweg, natuur en bos en waterberging. Twee omwonenden verzetten zich tegen de komst van het tuincentrum. Zij vrezen voor overlast, omdat het tuincentrum achter hun woningen komt te liggen. Volgens hen hebben zij al genoeg te verduren van de spoorlijn Eindhoven-Venlo, een tankstation en een ander evenemententerrein in de buurt. Daarom hebben zij beroep ingesteld tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan. Ook een veehouderij aan de Schoutse Vennen komt in beroep. Het bedrijf is het er niet mee eens dat het moet wijken voor de komst van één van de twee evenemententerreinen. Ook de Brabantse Milieufederatie verzet zich tegen de provinciale goedkeuring van het plan. Zij is het niet eens met de inperking van de zogenoemde robuuste zone in het gebied. Ook zouden de toegestane bezoekersaantallen te hoog zijn en zouden de landschaps- en natuurwaarden onder druk komen te staan. (zaaknummer 200905125/1)

11.30 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Leiden waarbij bestuursdwang is toegepast tegen Vereniging New Times en Vereniging Joy uit Leiden. Volgens het gemeentebestuur gebruiken beide verenigingen twee panden aan de Beschuitsteeg als café en als coffeeshop, terwijl het bestemmingsplan dat niet toestaat. Beide verenigingen vinden dat het gemeentebestuur geen maatregelen mocht nemen, omdat het café en de coffeeshop ook gelegaliseerd zouden kunnen worden. De ontheffing van het bestemmingsplan die zij daarvoor hebben aangevraagd, is echter geweigerd door het gemeentebestuur. Ook over dat besluit gaat deze zitting. Zowel het beroep van de verenigingen tegen het bestuursdwangbesluit als het beroep tegen de weigering om ontheffing van het plan te verlenen, werden eerder door de rechtbank in Den Haag in oktober 2010 ongegrond verklaard. Wel oordeelde de rechtbank dat aan New Times en Joy een te lange termijn is gegund om het café en de coffeeshop te sluiten. De rechtbank heeft daarom die termijn van één jaar verkort naar drie maanden. Tegen deze uitspraak komen de verenigingen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010900/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door de minister van VWS van het verzoek van een man uit Edam om inzage te krijgen in alle gespreksverslagen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft opgesteld naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder. De minister heeft geweigerd een groot deel van de gevraagde documenten te verstrekken, omdat er bij diverse zorginstellingen onrust was ontstaan dat met de openbaarmaking van de gegevens de vertrouwensrelatie tussen Inspectie en de beroepsgroep onder druk zou komen te staan. De man is het daar niet mee eens en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Haarlem. Die stelde de man in oktober 2010 in het ongelijk. Volgens de rechtbank kon niet beoordeeld worden of de minister de openbaarmaking van de documenten terecht heeft geweigerd, omdat de man de rechtbank geen toestemming wilde geven om de documenten in te zien. De man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011287/1)

14.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het 'Uitwerkingsplan Bedrijfsdoeleinden, Harnaschpolder-Noord, fase 1' van de gemeente Midden-Delfland. Het plan heeft betrekking op twee percelen aan de Lotsweg en een groenstrook, grenzend aan de Harnaschknoop. Het plan maakt de vestiging van bedrijven mogelijk. Ook zullen twee loonbedrijven zich in het gebied vestigen. Een potgrondbedrijf is het niet eens met het uitwerkingsplan en komt tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn niet alle watergangen in het plan opgenomen. Bovendien vreest het bedrijf dat het in zijn uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt. Ook zou het tracé van de ontsluitingsweg, de Zuidweg, niet goed zijn opgenomen in het plan. Een tuincentrum komt ook in beroep omdat het bedrijf 'niet positief is bestemd'. Volgens de gemeente is detailhandel in het gebied niet toegestaan, maar volgens het bedrijf heeft de gemeente onvoldoende oog voor het feit dat het al sinds 1965 aan de Lookwatering gevestigd is. Verder heeft het bedrijf bezwaar tegen het feit dat de gemeente niet wil meewerken aan de nieuwbouw en vergroting van de bestaande bedrijfswoning. (zaaknummer 200908666/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.30 uur

Zitting over de subsidie die de minister van VWS heeft verleend aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het gaat om een subsidie van ruim EUR 33 miljoen voor opleidingsplaatsen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis is het niet eens met de hoogte van de subsidie. De subsidie is verleend op basis van gegevens van de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC). Deze gegevens zouden niet overeenkomen met het feitelijk aantal opleidingsplaatsen dat het ziekenhuis heeft. Het LUMC vindt dat het te laat op de hoogte is gesteld dat de subsidie wordt toegekend op basis van de gegevens uit het register. Verder had het te weinig tijd om de juiste gegevens nog door te geven aan de MSRC. Het ziekenhuis komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in januari 2010 een eerder beroep van het LUMC ongegrond. De Raad van State heeft de zaak eerder op 9 december 2010 op zitting behandeld. (zaaknummer 201001993/1)