Raad van de Europese Unie

EUROPESE RAAD
DE VOORZITTER
Brussel, 6 mei 2011
PCE 0107/11

9 mei, de verjaardag van Europa!
Videoboodschap van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy

9 mei is de verjaardag van Europa!

Het is vandaag 61 jaar geleden dat ons grote Europese avontuur is begonnen. Na de Tweede Wereldoorlog is Europa herrezen uit de puinhopen van een groot slagveld en is het synoniem met vrede en welvaart geworden.

Vandaag is de Europese Unie een verenigde en vrije ruimte waarin 500 miljoen mannen en vrouwen uit verschillende landen dezelfde waarden delen.

In de woelige wereld van nu ziet Europa zich voor twee uitdagingen gesteld: zorgen voor het welzijn van onze burgers en stabiliteit in de rest van de wereld propageren, te beginnen met onze buren in het zuiden en het oosten.

Op economisch gebied beleven wij een moeilijke periode. Ook al ondervinden sommige van onze economieën problemen, toch is er in de meeste Europese landen een duidelijk herstel van de groei en de werkgelegenheid waar te nemen. De heropleving is zelfs krachtiger dan wij hadden gehoopt.

In andere landen moeten jammer genoeg de fouten uit het verleden worden rechtgezet, maar de genomen maatregelen moeten welvaart en duurzame werkgelegenheid mogelijk maken.

Op internationaal niveau heeft de democratische opleving van de Arabische wereld ons verrast. De jongeren daar hebben ons eraan herinnerd dat wij onze waarden zelf meer moeten verdedigen. De betogers vragen werk, streven naar gerechtigheid en willen een betere toekomst. Dat heeft niets te maken met extremisme.

Europa heeft alle middelen om tegemoet te komen aan de aspiraties van onze vrienden in het zuiden. Wij willen dat de landen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten uitgroeien tot een zone van welvaart. Daarvoor beijveren wij ons in de Europese Raad, met de 27 staatshoofden en regeringsleiders.


2
NL
Ik ben ervan overtuigd dat de Europese Unie deze twee uitdagingen kan aangaan. Zoals elk groot project op lange termijn zal ook dit niet van vandaag op morgen succes opleveren. Ik wil hier de woorden citeren die Robert Schuman op 9 mei 1950 heeft uitgesproken: "De vereniging van Europa kan niet ineens worden verwezenlijkt noch door een allesomvattende schepping tot stand worden gebracht: het verenigd Europa zal moeten worden opgebouwd door middel van concrete verwezenlijkingen, waarbij een feitelijke solidariteit als uitgangspunt zal moeten worden genomen".

Sta mij toe te eindigen met een haiku:

Een krans van sterren
deinend op de blauwe zee
samen voor altijd


__________________



Raad van de Europese Unie