Port of Rotterdam

Datum 19-5-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Minister steunt CO2-opslagproject waterstoffabriek

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dient het Rotterdamse Green Hydrogen Project van Air Liquide in voor de NER300, een Europese subsidieregeling voor duurzame energie en CO2-opslagprojecten.

Het gaat om een project, waarbij CO2 die vrijkomt bij de productie van waterstof wordt afgevangen en opgeslagen. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de Rotterdams haven. Het is ook een cruciale schakel in de `CO2-hub' die het Havenbedrijf Rotterdam wil aanleggen, met gezamenlijke transport-, verzamel- en opslagmogelijkheden. Via deze hub kunnen bedrijven hun CO2-uitstoot op een kosteneffectieve manier reduceren.

Het is het tweede grootschalige Rotterdamse demonstratieproject, naast ROAD. Bij ROAD wordt CO2 afgevangen bij een nieuw te bouwen kolencentrale op de Maasvlakte. Met demonstratieprojecten voor de energiesector én de industriesector, inclusief bijbehorende infrastructuur, is Rotterdam klaar voor de ontwikkeling van een totaalaanpak voor deze regio.