GEBA Trans eerste expediteur met Lean and Green award


Venlo, 20110519 -- GEBA Trans is de eerste expediteur in Nederland die de Lean and Green award uitgereikt heeft gekregen. De award, een initiatief binnen het project Duurzame Logistiek van Connekt, wordt sinds 2008 uitgereikt aan bedrijven die concrete CO2-reducerende plannen kunnen overleggen. Er was directeur Fred Spijksma van GEBA Trans veel aan gelegen de eerste expediteur met de award te worden. “En we zijn er ongelooflijk trots op dat het ons is gelukt.”

De award is GEBA Trans niet komen aanwaaien. In februari van dit jaar (2011) leek het behalen van de award nog een onhaalbare kaart, maar Spijksma wilde absoluut aan de voorwaarden voldoen, zoals ze binnen Duurzame Logistiek waren opgesteld. “Het plan van aanpak dat bedrijven dienen te maken, is helemaal gefocust op vervoerders en verladers, op bedrijven met eigen middelen, maar niet op expediteurs. Dat maakte het lastig. We hebben daarover met Connekt best een paar discussies gehad. Uiteindelijk bleek ons eerste plan niet toereikend. We zijn toen gaan bedenken hoe we toch ons doel konden bereiken, zij het met een andere insteek. Ons vermogen om vernieuwend en verfrissend naar een probleem te kijken heeft ons geholpen om dit toch voor elkaar te krijgen. We hebben, puur omdat we zeker wilden zijn dat we de award uitgereikt zouden krijgen, CE Delft onze huidige plannen laten doorrekenen.” CE Delft is een onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie, gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen van milieuvraagstukken.

Duurzame ketenregisseur binnen transport en logistiek
GEBA Trans zette in het plan van aanpak al vier duurzame actiepunten, maar ook zonder de award is duurzaamheid de kurk waar het bedrijf op wil drijven. “Duurzaamheid is niet alleen een lovenswaardig streven, het biedt ook groeikansen omdat steeds meer klanten vragen om duurzame oplossingen.” GEBA Trans ambieert een koploperspositie als duurzame ketenregisseur in de wereld van transport en logistiek. Spijksma: “Op de korte en middellange termijn denken we die rol in te vullen met behulp van een concrete CO2 besparingsdoelstelling, die we gaan ondersteunen met ons Transport Management Systeem. We willen in 2015 een besparing hebben behaald van een kleine 30 procent.”

Vervoerders stimuleren klimaatvriendelijk te zijn
GEBA Trans wordt per 2011 een klimaat neutrale organisatie. En dat niet alleen, het bedrijf zal er alles aan doen om ook de bedrijven waarmee het contact heeft, of dit nu transporteurs zijn of verladers, zover te krijgen dat ze duurzame stappen zetten. Om dit te bereiken introduceert GEBA Trans het GEBA Trans rekenmodel, waarmee het vervoerders wil stimuleren om gereden tonnen/kilometers zo klimaatvriendelijk mogelijk uit te voeren. In het rekenmodel krijgen vervoerders punten toegekend voor acties die ze ondernemen om de CO2 uitstoot terug te dringen. De hoeveelheid punten bepaalt de mate waarin een vervoerder het uitgevoerde transport als klimaatvriendelijk mag bestempelen. De vervoerders worden actief gestimuleerd door middel van hetzij een beloning in geld, hetzij een andere te kiezen beloning.

Over GEBA Trans
Succes is bij GEBA Trans duurzaam. Het bedrijf dat is gevestigd in Venlo, timmert al sinds 1996 vol ambities keihard aan de weg in de wereld van internationaal transport en logistiek. Sinds 2011 past GEBA Trans duurzaamheid ook toe in haar totale ketenaanpak. Voor klanten betekent dit, dat het logistieke proces op diverse manieren is in te zetten; een klant kiest voor conventioneel, klimaatvriendelijk of klimaatneutraal transport. Zo streeft GEBA Trans automatisch naar verlaging van uw totale ketenkosten. Fred Spijksma, directeur van het bedrijf: “We laten niets aan het toeval over. En dat typeert, net als de valk in ons logo, het karakter van GEBA Trans; scherp, alert en snel reageren op het juiste moment."

GEBA Trans BV