Stichting FOM 24 mei 2011, 2011/17

Kleine elektrische golven nu digitaal te sturen

Onderzoekers van het FOM-instituut AMOLF en de Universiteit Twente hebben een manier gevonden om kleine elektrische golven - zogenaamde oppervlakteplasmonen - digitaal te sturen. Deze golven spelen een grote rol bij nanofotonisch onderzoek, waarbij materialen op heel kleine schaal bestudeerd worden. De nieuwe kennis kan leiden tot een interface dat nanofotonische apparaten gebruikersvriendelijker maakt (te vergelijken met Windows op de computer). De onderzoekers publiceerden hun resultaten gisteren in het toonaangevende tijdschrift Nature Photonics.
Figuur 1. Flexibele sturing van de plasmonische golven met behulp van een faseplaat
vergroten Figuur 1. Flexibele sturing van de plasmonische golven met behulp van een faseplaat
(a) Het licht van alle pixels in de plaat resulteert in plasmonen op de gouden film. De computer stelt de relatieve fasen van de pixels af en manipuleert zo dus de plasmonische bronnen. Dit gaat door tot er een constructieve interferentie op een gekozen plek - een plasmonische focus - is bereikt. (b) Verplaatsing van de focus naar een nieuwe plek. De positie van de plasmonische focus is volledig vrij te kiezen op de computer.
Wanneer licht onder de juiste omstandigheden op gouden nanostructuren weerkaatst, creëert het kleine elektrische golven op het oppervlak: Surface Plasmon polaritonen (SPP's). De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om de SPP's op een opmerkelijk eenvoudige en universele manier te manipuleren. Dit doen ze door het invallende licht van vorm te veranderen met een computergestuurd megapixeltoestel, ofwel een faseplaat (vergelijkbaar met een LCD).

In tegenstelling tot eerdere methoden is de faseplaat-sturing heel flexibel. De onderzoekers tonen deze flexibiliteit aan door een scherp gefocusseerd SPP-brandpunt te maken, dat ze vrij over het goudoppervlak kunnen bewegen. Met zo'n brandpunt zou de eerste superresolutie SPP-microscoop gemaakt kunnen worden. Daarnaast kan deze methode tot nieuwe interfaces voor nanofotonische apparaten leiden, waardoor deze ook voor de industrie veel toegankelijker worden.

Meer informatie
Bergin Gjonaj, +31 (0)6 50 26 11 78.

Referentie
10.1038/NPHOTON.2011.57
Active spatial control of plasmonic fields
B. Gjonaj, J. Aulbach, P.M. Johnson, A. P. Mosk, L. Kuipers, A. Lagendijk