Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstels Fort Diemerdam doet mee met nieuw cultureel festival in het pinksterweekend

De eerste editie van festival Op de Bres strijkt neer op de Stelling van Amsterdam tijdens het Pinksterweekend op 11 t/m 13 juni. Een nieuw cultureel festival met theater, muziek, fotografie, workshops en excursies, waarbij de forten van de oude verdedigingslinie een bijzonder decor vormen. Voor de eerste editie zijn Forteiland Pampus, de Westbatterij in Muiden, het Muider Muizenfort, Fort aan de Ossenmarkt, Fort Uitermeer en Fort Diemerdam het podium. Een oldtimer festivalbus pendelt tussen de festivallocaties.

Fort Diemerdam, Overdiemerweg 37, 1111 PP Diemen
Het fortterrein is voor publiek geopend van 11 t/m 13 juni van 11 tot 17 uur. Er zijn de volgende activiteiten:

Een familievoorstelling in de openlucht - Moustachio
De liefde tussen Teun en Tinie lijkt over. Maar wat wil je, als je niet eens meer weet wanneer je elkaar voor het eerst hebt gekust. Teun en Tinie wonen al jaren samen op hun boerderij en hebben nauwelijks nog oog voor elkaar. Om de liefde te redden komt er een Mariachi band uit Nicaragua met muzikanten die romantische serenades zingen. Als de besnorde mannen komen lijkt het plan te werken, maar dan blijken de problemen van de Moustachio's groter te zijn dan die van Tinie en Teun...
Moustachio is een voorstelling met sfeervolle muziek en humoristisch spel. Een voorstelling die in stilte begint, maar met veel lawaai zal eindigen.

Een spel voor jonger die gespeeld wordt op de locatie- Speel de 'Spion in de Stelling'
Er is een spion in ons midden...¦ Deze zomer is er iets ernstigs aan de hand op de Stelling van Amsterdam. Een groot militair geheim is gestolen: de kaart van de Stelling. Er is een spion in ons midden! Help ons om dit mysterie op te lossen, door mee te doen met het spel 'Spion in de Stelling'. Via puzzels en aanwijzingen op het fort, maar ook door duivenpost en telegrafie in het online commandocentrum ontrafelt zich het verhaal. Kun jij genoeg hints vinden en de spion ontmaskeren?

Aanmelden: vooraf via www.spionindestelling.nl, maar het spel kan ook ter plekke gespeeld worden

Kunst uit Europa - The European AArts Embassy
Op dit moment vinden er nog allerlei bouwactiviteiten plaats op het fort. De bouwhekken vormen samen met de heuvels zand en bouwactiviteiten het prachtige decor voor de schilderstukken van The European Arts Embassy.

Wandeling over de Diemerzeedijk -Beleef de dijk met polderwachter Marcel Blekendaal
Wandel mee met polderwachter Marcel Blekendaal van Fort Diemerdam naar de Westbatterij Muiden. Al lopende luister je naar mooie, spannende verhalen en af en toe een indrukwekkende gebeurtenis. Jouw beeld van de dijk zal na de wandeling nooit meer hetzelfde zijn...(alleen op zaterdag en zondag)

Zie voor het gehele programma op het Fort Diemerdam www.stadsherstel.nl

Ontdek de Stelling
De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire en cultuurhistorische geschiedenis, als om haar waterstaatkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst. De Stelling van Amsterdam staat vanwege de unieke, universele waarden op de Unesco Werelderfgoedlijst en is Nationaal Landschap.

Cultureel Erfgoed Noord-Holland organiseert festival Op de Bres in opdracht van de provincie Noord-Holland en in samenwerking met de forteigenaren en beheerders. Op de Bres wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, gemeente Muiden, gemeente Weesp, gemeente Diemen en de Rabobank

Het fort Diemerdam is een van de forten die door Stadsherstel Amsterdam, de eigenaar van het fort, tot een culturele pleisterplaats wordt gemaakt.

Stadsherstel Amsterdam NV

Stadsherstel Amsterdam (opgericht in 1956) is de grootste restaurerende organisatie van Nederland en zet zich in voor erfgoed, monumenten en cultuur. Stadsherstel is eigenaar van meer dan 500 panden in en rondom Amsterdam, variërend van woonhuizen tot kerken en industriële monumenten. Stadsherstel is altijd op zoek naar de meest passende (her)bestemming voor de panden in haar bezit, dat zij onderhoudt, beheert en verhuurt. De restauratieomzet bedraagt gemiddeld ¤ 10 miljoen per jaar.

Sinds enkele jaren is haar werkgebied uitgebreid tot de Stelling van Amsterdam. In 2009 is Stadsherstel Haarlem overgenomen en samen met woningcoöperatie Parteon werd Stadsherstel Zaanstreek opgericht, die onder andere 23 panden op de Zaanse Schans bezit.

De meeste projecten van Stadsherstel worden als leerlingbouwplaatsen uitgevoerd. Waar mogelijk tevens als restauratie-opleidingsproject, omdat Stadsherstel graag ziet dat het restauratieambacht wordt doorgegeven. Ook werkt ze vaak samen met de Stichting Herstelling, die speciaal opgericht is voor jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Een aantal bijzondere panden verhuurt Stadsherstel voor o.a. congressen, lezingen, concerten en huwelijksvoltrekkingen via haar afdeling Exploitatie Bijzondere Locaties. De Vereniging Vrienden, met meer dan 2500 leden, ondersteunt al meer dan 25 jaar de restauratiewerkzaamheden van Stadsherstel.

Volg Stadsherstel op Facebook en Twitter

---

Noot voor de redactie,