Vrije Universiteit Amsterdam

Ontstekingsresponsen van gingiva en parodontaal ligament fibroblasten op Porphyromonas gingivalis


* Startdatum: 10-06-2011


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Inflammatory responses of gingival and periodontal ligament fibroblasts to Porphyromonas gingivalis


* Spreker: N. Scheres


* Promotor: prof.dr. V. Everts prof.dr. W. Crielaard


* Onderdeel: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)


* Wetenschapsgebied: Tandheelkunde


* Evenementtype: Promotie

Door middel van hun ontstekingsreactie op pathogene bacteriën, zoals Porphyromonas gingivalis, kunnen tandgeassocieerde fibroblasten (jonge bindweefselcellen waaruit de bindweefselvezels voorkomen) een belangrijke rol spelen bij het ziekteverloop van de ontstekingsziekte parodontitis. Dit ontdekte Nina Scheres in haar promotieonderzoek.

Parodontitis is een ontstekingsziekte van de weefsels rondom tanden waarbij afbraak van het kaakbot en verlies van tanden optreedt. Bepaalde bacteriën, zoals bijvoorbeeld P. gingivalis kunnen de aanleiding voor de ziekte zijn, maar in het bijzonder de afweerreactie van de gastheer tegen deze bacteriën veroorzaakt schade.

Scheres onderzocht hoe gastheercellen (de cellen van de bindweefsels, fibroblasten) uit de weefsels rondom de tanden reageren op P. gingivalis. Wanneer deze cellen na isolatie met P. gingivalis in aanraking kwamen, reageerden deze door ontstekingsfactoren te produceren. In de mond zouden ze hierdoor signalen kunnen afgeven waardoor een ontstekingsreactie kan ontstaan die kan leiden tot het onschadelijk maken van de bacterie, maar ook tot weefselschade.

Een ander celtype verantwoordelijk voor weefselschade is de botafbrekende osteoclast. Fibroblasten die met P. gingivalis in aanraking waren geweest, produceerden factoren die het vormen van osteoclasten stimuleerden. Bovendien bleek ook P. gingivalis zelf het vormen van osteoclasten te bevorderen. Bij parodontitis zou dit kunnen leiden tot overmatige afbraak van het kaakbot.

Persoonlijke gevoeligheid is een belangrijke factor bij het ontstaan van parodontitis. Daarom vergeleek Scheres de ontstekingsrespons van cellen van gezonde personen met cellen van parodontitispatiënten. Er bestonden grote verschillen tussen individuen in de mate waarin de cellen op P. gingivalis reageerden. Toch leken cellen van patiënten beter in staat P. gingivalis te herkennen; deze cellen hadden een hogere genexpressie van receptoren waarmee de cel bacteriën kan herkennen. Door middel van hun ontstekingsrespons op pathogene bacteriën, zoals P. gingivalis, kunnen tandgeassocieerde fibroblasten dus een belangrijke rol spelen bij het ziekteverloop van parodontitis.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam