Cordaid wil betere en transparantere mijnbouwdeals

Persbericht van Cordaid

Wereldwijd vloeien miljarden dollars uit grondstoffenindustrie weg uit ontwikkelingslanden

Den Haag, 8 juni 2011 - Uit recente cijfers van de UNDP blijkt dat jaarlijks 26,3 miljard aan illegale geldstromen wegvloeit uit ontwikkelingslanden. Een groot aandeel van deze stroom komt voor rekening van de grondstoffensector. Opbrengsten uit deze sector zou de economische ontwikkeling in grondstofrijke landen moeten stimuleren. Dat is echter nauwelijks het geval. Vrijdag 10 juni organiseert Cordaid daarom een expert meeting over de vraag hoe er betere mijnbouwdeals kunnen worden gesloten.

Cordaid wil tijdens deze meeting kennis delen over mijnbouwdeals, die de lokale bevolking mee laat profiteren van de industrie en een eind maakt aan corruptie, confict en mensenrechtenschendingen. De deelnemers van de expert meeting komen onder meer vanuit de Ministeries van Buitenlandse Zaken en EL&I, SNS Bank en Shell.

Grondstoffen eerder vloek dan zegen
De opbrengst van Nederlands aardgas komt ten goede aan de hele Nederlandse bevolking. Dat vinden wij heel normaal. Echter, de opbrengst van Nigeriaanse olie komt nauwelijks ten goede aan de Nigeriaanse bevolking. Het geld gaat over het algemeen naar een kleine elite van dat land. Bovendien gaat de extractie van grondstoffen vaak gepaard met vernietiging van het milieu, schending van mensenrechten, grootschalige corruptie, belastingontwijking of zelfs conflict. Voor de meeste bewoners van ontwikkelingslanden betekent het bestaan van grondstoffen dus eerder een vloek dan een zegen. Daarom is het thema grondstoffen belangrijk in het werk van Cordaid: als de inkomsten uit deze industrie ten goede komt aan alle inwoners van een land - en niet alleen aan de kleine elite ervan - kan het land zich ontwikkelen.

Over de EITI
De EITI (Extractive Industries Transparency Inititative) maakt zich sterk voor transparantie in de grondstoffenindustrie. Dit gezaghebbende internationale orgaan (met senior leden uit nationale overheden, bedrijfsleden en civil society) heeft als doelstelling om de opbrengsten uit olie- en mijnbouw (in ontwikkelingslanden vaak de grootste in komstenbron voor de overheid) - langs een wereldwijde standaard ondubbelzinnig te publiceren. Kortom, maak inzichtelijk waar de opbrengsten van olie, gas en mijnbouw heengaan en je ziet meteen de bevolking ervan meeprofiteert (of niet).
Woensdag 8 en donderdag 9 juni vergaderen de dertig leden van het dagelijks bestuur van de EITI, waaronder Cordaid, in Amsterdam.

Programma 10 juni
Keynote speakers
-Chandra Kirana Prijosusilo (Revenue Watch Institute Indonesia) -Aidain Davy (International Council on Mining and Minerals) -Luke Danielson (Sustainable Development Strategy Group) Locatie en tijd
Hotel Caransa, Rembrandplein 19, Amsterdam, 9.30-15.30 uur

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

Bijlage:
* pwyp nl position paper - final behoort bij persbericht eitidoc




Razende Robot Reporter