Stamcelbehandeling voorkomt beenamputatie

Persbericht van Biomet Nederland BV

Succesvolle onderzoek van Biomet op grotere schaal voortgezet

DORDRECHT/INDIANAPOLIS - Negen op de tien patiënten die vanwege afgeknelde of afgestorven bloedvaten op het punt staan hun been te verliezen door amputatie, kunnen hun been behouden door een behandeling met stamcellen uit hun eigen beenmerg. Een proef van het bedrijf Biomet samen met de Universiteit van Indiana heeft uitgewezen dat na injectie van de stamcellen in het spierweefsel het lichaam de bloedvaten in het onderbeen zelf herstelt.

De fase 1 veiligheidsstudie vond plaats in Amerika, onder 29 patiënten die als gevolg van een ernstige perifere arteriële aandoening (PAD) geen andere optie meer hadden dan amputatie. Tijdens een twee uur durende operatie werd bij hen met een naald beenmerg afgenomen. Via het gepatenteerde MarrowStim-apparaat - een soort filter met centrifugesysteem - werden uit het geconcentreerde beenmerg met een speciale techniek stamcellen gehaald. Dit autoloog geconcentreerd beenmergaspiraat (BMA) werd weer in het spierweefsel geïnjecteerd.

Na een jaar bleek dat bij 86,3 procent van de patiënten geen amputatie nodig was. Bij de patiënten verminderde vooral de pijn in rust en was de doorbloeding van het behandelde gebied twaalf weken na de behandeling al verbeterd. Twee patiënten hadden na de operatie last van ernstige bijwerkingen, maar die hielden geen verband met het MarrowStim-apparaat. De resultaten van de studie worden gepresenteerd in het juninummer van het Journal of Vascular Surgery.

De proef werd uitgevoerd aan de Indiana University School of Medicine in Indianapolis en werd geleid door dr. Michael P. Murphy, klinisch directeur van het vasculaire en cardiologische Center for Adult Stem Cell Therapy en assistent-professor van de vaatchirurgie. ,,De resultaten van deze studie zijn een cruciale stap in een mogelijk, alternatieve behandeling voor patiënten die nu geen andere optie rest dan amputatie," stelt Dr. Murphy.

Biomet spreekt van een mijlpaal voor een veelbelovende therapie. Het bedrijf, dat zijn Europese hoofdkantoor in Dordrecht heeft, is wereldleider in orthopedische producten en gewrichtsvervangende implantaten. De stamcelbehandeling is een belangrijk onderdeel van de opkomende Biologics divisie van Biomet, die zich richt op biotechnologische behandeling en producten voor de regeneratie van weefsel.

Na de eerste succesvolle studie zal het onderzoek op grotere schaal worden voortgezet. Volgens Jan Pierik, Business Unit Manager Biologics & Biomaterials van Biomet Nederland BV, kan de regenererende werking van stamcellen in de toekomst vele patiënten helpen. ,,Vernauwing van slagaders en afgeknelde bloedvaten komt vooral voor bij diabetes 2 patiënten, wiens aantal in de komende jaren door overgewicht flink zal toenemen. De kwaliteit van hun bloedvaten loopt terug in handen en voeten, de doorbloeding wordt minder en hun wonden genezen niet meer. Het weefsel sterft af en tot voor kort was er geen andere optie meer dan amputeren. Met deze nieuwe behandeling neemt de kwaliteit van hun leven enorm toe," aldus Pierik.

Links:
HTTP://www.biomet.com



Razende Robot Reporter