Hoek van Holland' herbevestigt lessen orde-handhaving bij evenementen

Persbericht van Het Programma Politie en Wetenschap

Managing collective violence around public events: an international comparison', nieuwe uitgave in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap.

'Hoek van Holland' herbevestigt bekende lessen over orde-handhaving bij grote evenementen

Internationaal vergelijkend onderzoek laat zien dat uitkomst van de rellen bij het strandfeest in Hoek van Holland weliswaar extreem en uitzonderlijk was, en het politieel vuurwapengebruik zonder precedent, maar de achterliggende mechanismen van de rellen niet. De uitkomsten bevestigen eens te meer dat cruciaal zijn: een goede kennis- en informatiepositie, zowel voorafgaand als tijdens een manifestatie, flexibiliteit in de toepassing van bewezen effectieve controle en interventiestrategieën, in combinatie met een goede en open communicatie met actievoerders e.d. met duidelijke tolerantiegrenzen.

Dit zijn enkele belangrijke uitkomsten van een internationaal vergelijkend onderzoek naar collectief geweld en ordehandhaving bij evenementen, dat in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap is uitgevoerd door een team o.l.v. Otto Adang, lector Openbare Orde & Gevaarbeheersing aan de Politieacademie. Het onderzoeksrapport is in het Engels gesteld, maar bevat wel een uitgebreide Nederlands samenvatting.

Directe aanleiding van het onderzoek waren de strandrellen in Hoek van Holland. Parallel aan de nationale 'fenomeen-studie' die vorig jaar is afgerond, is deze internationaal vergelijkende studie opgezet. Deze richt zich op, al dan niet vergelijkbare, rellen of incidenten in buurlanden en de eventuele lessen die daar getrokken zijn. Uiteindelijk zijn (recente) rellen of uit de hand gelopen evenementen of manifestaties meegenomen in drietal landen: Duitsland, Engeland en Zweden. Daar bleken, opmerkelijk genoeg, Hooligans maar nauwelijks bij betrokken te zijn. Wel veel politiek of anderszins gemotiveerde actievoerders. Dat neem niet weg dat de lessen over uit de hand gelopen manifestaties of evenementen veel overeenkomsten vertonen: de achterliggende mechanismen zijn steeds dezelfde. De belangrijkste lessen uit Hoek van Holland en uit het internationale onderzoek zijn dan ook vooral gelegen in een hernieuwde bewustwording van waar het steeds om gaat bij het managen van publieke evenementen: een gedegen voorbereiding, het voorkomen en beperken van gelegenheden voor ongestraft geweldgebruik, het monitoren van het gedrag van betrokkenen, het vroegtijdig, kleinschalig interveniëren en het op een geloofwaardige wijze vriendelijk en streng hanteren van tolerantiegrenzen.

Het onderzoek laat verder zien dat, ongeacht de verschillen tussen de drie landen (bijvoorbeeld met betrekking tot wetgeving en politieorganisatie) er een aantal duidelijke internationale trends zijn met betrekking tot het ordehandhaving bij publieke evenementen. Behoefte bestaat aan;
1. een beter begrip en gebruik van bestaande bevoegdheden in plaats van uitbreiding van bevoegdheden of nieuwe wetgeving; 2. betere uitrusting voor 1) persoonlijke bescherming van agenten 2) politie-onderlinge communicatie 3) communicatie met deelnemers aan publieke evenementen 4) informatieverzameling 5) bewijsverzameling of 6) flexibiliteit en mobiliteit;
3. toenemende flexibiliteit waarbij de politie als geheel of verschillende eenheden eenvoudig kunnen switchen tussen verschillende benaderingen, mobiel zijn en op- en af kunnen schalen; 4. meer aandacht voor bewijsgaring om zo de kwaliteit van aanhoudingen te vergroten en de kans op succesvolle vervolging te vergroten; 5. meer aandacht voor goede inhoudelijke debriefings, het identificeren van goede werkwijzen en de uitwisseling van leerervaringen tussen korpsen;
6. toepassing van een goede mix van een "vriendelijke' en 'strenge' strategie gebaseerd op het faciliteren van vreedzaam gedrag en een graduele, gedifferentieerde en informatiegestuurde benadering die ruimte creëert voor enerzijds dialoog in combinatie met anderzijds vroegtijdige, kleinschalige en gerichte interventies. 7. opbouwen van een goede intelligence-positie met betrekking tot bekende geweldplegers in combinatie met contextgebonden informatie over de dynamiek van menigten.
Het onderzoeksrapport is uitgegeven in de reeks Politiewetenschap van het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van het kenniscentrum van de Politieacademie. Politie en Wetenschap is in mei 1999 ingesteld om het wetenschappelijk onderzoek en de kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid te stimuleren en tevens een impuls te geven aan een betere benutting van onderzoeksresultaten in politiepraktijk en opleiding. Daartoe is een meerjarig onderzoeksprogramma ontwikkeld. De uitvoering van dit programma geschiedt onder leiding van de directeur van het programmabureau, G.C.K. Vlek.




Razende Robot Reporter