Belgische Federale Overheid

spreekt zich uit voor een blijvende druk op Kadhafi

Internationale Contactgroep Libië in Abu Dhabi: Minister Vanackere spreekt zich uit voor een blijvende druk op Kadhafi

Datum: 09 juni 2011

Vice-premier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere nam vandaag donderdag 9 juni deel aan de derde bijeenkomst van de "Internationale Contactgroep Libië" in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Hij sprak er mede in naam van Nederland en Luxemburg.

Naast het verder opdrijven van de militaire, politieke en economische druk op het regime, werd ook de stabilisering op lange termijn van Libië besproken. Hierin zal de Transitional National Council, dat door de Minister officieel naar Brussel werd uitgenodigd, een prominente rol spelen.

In zijn interventie legde Minister Vanackere de nadruk op de noodzaak om blijvend druk op Kadhafi uit te oefenen. "Meerdere prominenten van het regime zijn Khadafi al afvallig geworden; we moeten dit verder blijven aanmoedigen", aldus de Minister.

In de marge van de bijeenkomst had Minister Vanackere nog een bilateraal onderhoud met zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. Beide Ministers bespraken de situatie in Libië en Afghanistan. De Minister lichtte Hillary Clinton eveneens in over de bevindingen van zijn recente reis naar Centraal-Afrika. Ten slotte kwamen beide Ministers overeen om verder te overleggen over het Kimberley proces, dat via een internationaal certificeringsysteem de handel in conflictdiamanten een halt wil toeroepen.