Gemeente Heumen

Bestrijding ratten in wijk Hoogenhof

In de wijk Hoogenhof is er sinds eind mei een toename van het aantal ratten. Bewoners hebben dit bij de gemeente gemeld. De gemeente heeft vanaf het begin maatregelen genomen om de ratten te bestrijden. Op diverse adressen in de wijk zijn er rattenkisten met lokaas geplaatst. Inmiddels zijn er al diverse dode ratten gevonden. De bestrijding wordt uitgevoerd met lokaas dat werkt als een bloedverdunner. Bij voldoende opname van dit lokaas sterft de rat een pijnloze dood. De bestrijding wordt door drie gediplomeerde plaagdierbestrijders in eigen dienst uitgevoerd. De verwachting is dat de overlast over een aantal weken tot het verleden behoort.

Op dit moment is niet aan te geven wat de oorzaak is van de toename. Het kan zijn dat er een verband is met de werkzaamheden aan de keersluis. Maar het is ook mogelijk dat de populatie ratten te groot is geworden of dat er vanwege de droogte een voedseltekort is ontstaan.

De gemeente adviseert bewoners om ervoor te zorgen dat er geen etenswaren aanwezig zijn, zoals brood dat voor de vogels gestrooid wordt, voer en granen voor huisdieren en etensresten in de huisvuilniszakken. Sluit GFT containers goed af en zorg ervoor dat er geen etensresten achterblijven in de barbecue.

In andere wijken in de gemeente is er geen sprake van een toegenomen overlast. Heeft u toch last van ratten in uw wijk, geef dat dan door aan de gemeente. De gemeente Heumen onderneemt direct actie na elke melding over ratten van de burgers om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Op de website van het Kennis- en Advies centrum Dierplagen Wageningen (www.KAD.nl) kunt u nadere info terugvinden over de ratten.