ProRail

Persbericht

10-06-2011

Intrillen damwanden bij bouw liften Gouda

In Gouda bouwt ProRail liften en roltrappen in het station. Daarom worden komende weekenden damwanden getrild in en op de perrons van het station. De verbouwing wordt uitgevoerd in het kader van de werkzaamheden van ProRail om Nederlandse stations toegankelijker te maken.

Volle gang

De werkzaamheden voor de bouw van de liften en roltrappen op station Gouda zijn in volle gang. Na het onderzoek naar niet-ontplofte-bommen, zijn de perronkappen gesloopt en alle kabels en leidingen verlegd. De liften worden gebouwd om de toegankelijkheid van het station te verbeteren en het makkelijker te maken zelfstandig te reizen. Eind 2011 zijn de liften gereed en eind 2012 de roltrappen.

Omvangrijke ingreep

In de aankomende weekenden (week 23 en 24) worden de damwanden aangebracht voor het raamwerk van de liften en roltrappen, een zeer omvangrijke en belangrijke ingreep. De tot wel 18 meter lange damwanden worden door een grote kraan de grond ingedrukt. Het voordeel van deze methode is dat het minder geluid voor omwonenden geeft dan heien. Aankomend weekend wordt op perron 8/9 gewerkt en in het weekend van 18 juni op perron 4/5. Het desbetreffende perron is tijdens de werkzaamheden het gehele weekend afgesloten. De werkzaamheden zullen gevolgen hebben voor het treinverkeer. Reizigers worden geadviseerd om www.ns.nl of teletekstpaginaâs 751 en 754 te raadplegen.

Liften zijn essentieel

Gouda krijgt drie permanente liften en twee roltrappen: één lift in de stationshal en een lift naar de twee hoofdperrons. Op beide middenperrons komen roltrappen. Liften zijn essentieel voor reizigers die in een rolstoel zitten of slecht ter been zijn, maar mensen met kinderwagens, koffers en fietsen zijn ook geholpen met de komst van liften en roltrappen.

Toegankelijkheid

ProRail werkt landelijk aan het toegankelijk maken van stations. Elk jaar worden meer stations toegankelijk gemaakt en zijn meer lijnen zelfstandig af te leggen. Het maatregelenpakket bestaat uit verschillende onderdelen zoals een gelijkvloerse instap, bereikbaarheid van perrons met liften en hellingbanen en de zogenaamde âkleine maatregelenâ als perronrandmarkering en rolstoeltoegankelijke toiletten.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.intrillendamwandenbijbouwliften gouda&category=Regionaal]