Gemeente Blaricum


* Opruimactie bermen gestart


-

Opruimactie bermen gestart

10-06-2011
De gemeente Blaricum is afgelopen maand gestart met een opruimactie om in het hele dorp de bermen schoon en leeg te maken. Per buurt worden dingen die niet in de berm horen, zoals keien, struiken en hekken of paaltjes, verwijderd. Als eerste is het oude dorp aan de beurt. De bewoners hebben hierover inmiddels een brief gekregen. Toch blijkt nog niet alles duidelijk te zijn. Zo zijn er onder andere vragen over het verwijderen van planten en struiken en het plaatsen van reflectorpaaltjes.

Vragen
De gemeente heeft verschillende reacties - schriftelijk en telefonisch
- gekregen over het bermenbeleid en de opruimactie. De meest gestelde vragen zijn:

* Worden paaltjes en beplanting ook verwijderd wanneer de berm mijn eigendom is?

* Worden planten en struiken ook weggehaald?
* Wanneer en hoe kan ik een verzoek doen om reflectorpaaltjes te plaatsen?

* Waar kan ik terecht met klachten over auto's die in de berm geparkeerd staan?

Worden paaltjes en beplanting ook verwijderd wanneer de berm mijn eigendom is?
Antwoord: Ja. Een berm is onderdeel van de openbare weg, ongeacht wie de eigenaar is. Dit is vastgelegd in de Wegenverkeerswet. Een berm moet dus voldoen aan wettelijke bepalingen.

Worden planten en struiken ook weggehaald?
Ja, ook planten en struiken worden weggehaald en afgevoerd als grof tuinvuil/groenafval. Heeft u zelf iets geplant, dan kunt u dit dus het beste zelf verwijderen (en verpoten) voor het begin van de opruimactie.

Wanneer en hoe kan ik een verzoek doen om reflectorpaaltjes te plaatsen?
Om te voorkomen dat een berm wordt kapot gereden of dat er kuilen ontstaan, is het op sommige plekken veiliger wanneer er een duidelijke markering is. In dat geval kan de gemeente reflectorpaaltjes plaatsen. Is er bij u in de straat een plek waar volgens u reflectorpaaltjes zouden moeten staan, dan kunt u dit melden bij de gemeente. U kunt ook zelf een aanvraag indienen. De gemeente beoordeelt per geval of er wel of geen reflectorpaaltjes worden geplaatst

Waar kan ik terecht met klachten over auto's die in de berm geparkeerd staan?
Het is in principe toegestaan om in de berm te parkeren.

Klachten over verkeerd geparkeerde auto's kunt u doorgeven aan de politie of aan de Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA's) van de BEL combinatie. Dat laatste kan via het Servicemeldpunt Openbare Ruimte. Het meldpunt is digitaal bereikbaar via www.blaricum.nl of telefonisch via (035) 7513131 (op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur).

Zelf opruimen
De gemeente vraagt voor de opruimactie ook de medewerking van de bewoners: iedereen die keien, planten, struiken, hekken of paaltjes in de berm heeft geplaatst, kan deze tot aan het begin van de actie verwijderen. Objecten zoals paaltjes, hekken en keien die de gemeente verwijdert, worden 4 weken bewaard. Bewoners kunnen deze dan nog ophalen. U kunt hiervoor contact opnemen met mevrouw A. Unye van de afdeling Handhaving van de BEL Combinatie. Mevrouw Unye is telefonisch bereikbaar via (035) 7513248 of per e-mail: bermen@blaricum.nl. Planten en struiken worden weggehaald en afgevoerd als grof tuinvuil/groenafval.

Beleid
De gemeenteraad heeft op 21 april 2009 de Nota bermenbeleid vastgesteld. In deze nota is vastgelegd hoe de bermen in de gemeente gebruikt mogen/moeten worden. Ook staan er duidelijke richtlijnen in voor de inrichting van bermen. Verder kan de gemeente op basis van deze nota optreden bij illegaal gebruik van de berm.

Gebruik bermen
Een berm is onderdeel van de weg; dat staat in de Wegenverkeerswet. In eerste instantie is deze strook grond langs de weg bedoeld als uitwijkmogelijkheid voor het verkeer. Als wegbeheerder is de gemeente verplicht de berm te onderhouden. Verder is in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) vastgelegd dat het verboden is het vrije uitzicht aan het wegverkeer te belemmeren. De inrichting van een berm moet daarom aan deze wettelijke kaders voldoen.

|