Gemeente Coevorden

Bijzonder woongebied Aelderhooghe in Aalden

vrijdag 10 juni 2011
De stedenbouwkundige opzet van Aelderhooghe Klik om te vergroten

De stedenbouwkundige opzet van Aelderhooghe

Het gebied Aelderhooghe in Aalden, waar voorheen de openbare basisschool en een gymzaal stonden, wordt ontwikkeld tot een uniek woongebied. Binnen de bestaande contouren van het gebied wordt ruimte gegeven voor de bouw van negen woningen. De plannen hiervoor zijn in samenspraak met de omwonenden ingevuld. Het is de bedoeling om het authentieke karakter van het gebied zoveel mogelijk intact te laten: de bestaande wegenstructuur, de bomen en het zicht op het beekdallandschap. De materialen van de nieuw te bouwen woningen moeten ook aansluiten bij de omgeving, zoals bijvoorbeeld hout, riet en baksteen. Daarmee ontstaat een uniek woongebied: nieuwbouw op ruime kavels in een eeuwenoude authentieke omgeving.

Sinds de verplaatsing van de basisschool en de gymzaal, zo'n tien jaar geleden, is het gebied Aelderhooghe bestemd voor woningbouw. Het college van b en w van Coevorden heeft steeds de ambitie gehad om in het gebied een bijzonder woonplan te realiseren, waarbij kwaliteit en duurzaamheid belangrijke voorwaarden zijn. In april jongstleden is een bijeenkomst gehouden voor de aanwonenden van het gebied om samen met hen een analyse te maken van het gebied. Welke kwaliteiten heeft het gebied en hoe kunnen we die inzetten bij de bebouwing?

Schetsontwerp
De bewoners hadden de volgende wensen voor het gebied: behouden van het huidige karakter van de Aelderhooghe, aansluiten bij de omgeving, de dorpskern, het beekdal en de es en Oud-Aalden. Daarnaast zien de bewoners graag dat de wandelpade en -routes verbeterd worden en dat de supermarkt en openluchttheater behouden blijven voor het dorp. In het nieuwe plangebied zien ze het liefst niet te veel woningen, grote kavels en het gebruik van materialen die passen bij Oud-Aalden. Dit heeft geleid tot een schetsontwerp dat door Bureau NoordPeil uit Sneek opgesteld en gepresenteerd is aan de omwonenden van het gebied Aelderhooghe.

Bestemmingsplan
Op basis van dit schetsontwerp wordt het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan gemaakt. Beide plannen omschrijven de gebiedsontwikkeling meer in detail. Dat betekent dat de exacte invulling nog iets kan afwijken van het schetsontwerp, zoals de exacte ligging van de kavels en de inritten.
Naar verwachting kan de bestemmingsplanprocedure in het najaar van 2011 van start.