Gemeente de Waard


Jaarlijkse scholierenraadsvergadering wederom een succes

Scholen krijgen een ballenset

Burgemeester Gradisen van Liesveld heeft zich goed door zijn eerste scholierenraadsvergadering heen geslagen. Donderdag 9 juni vergaderden vertegenwoordigingen van alle groepen 8 van de zeven Liesveldse basisscholen in Het Arsenaal te Nieuwpoort.

Het thema was dit jaar "sport en recreatie". De zeven basisscholen hadden een origineel voorstel bedacht om de kinderen op een recreatieve manier meer in beweging te brengen. De plannen varieerden van balspelen tot een survivalbaan. En van familiespel tot een strippenkaart voor de sportverenigingen in Liesveld.

Traditiegetrouw presenteerden de jeugdraadsleden de voorstellen. Soms met een tweespraak of een power-pointpresentatie. Na het debat over deze voorstellen door veertien raadsleden, onder leiding van burgemeester Gradisen, kwam wethouder Van der Vlist als portefeuillehouder op de planken. Als opperschatbewaarder van de gemeente Liesveld zei hij dat hij met alle voorstellen uit de voeten kan. Dit betekent dat hij het zinvolle voorstellen vindt, die bovendien binnen het budget vallen.

Strijd

Tijdens de schriftelijke stemming haalden de voorstellen van De Boomgaard en Rehoboth de meeste stemmen. De strijd binnen de jeugdraad brak daarna los over een ballenset en een beachbalset.

Het was een heuse raadsvergadering. Elk raadslid kwam ook met een stemverklaring op de proppen. Argumenten werden uitgewisseld en bestreden. Het kardinale verschil met de echte politiek was het volume van het publiek. Dit had meer weg van een sporttribune met alle daarbij behorende emoties, dan een raadsvergadering. Maar het onderwerp was dan ook sport en recreatie. De juffen en de meesters hadden hier ook weinig grip op.

Spannende stemming

Na een peiling van de meningen in de zal kwam nu het spannende moment van de hoofdelijke stemming. Zonder last of ruggespraak. De echte gemeenteraad heeft altijd een oneven aantal. Hier wreekte zich nu even het even aantal. Bij de eerste hoofdelijke stemming staakten de stemmen. Een tweede stemronde kwam tot een nipte meerderheid van 8 tegen 6 voor het ballenset. Een loting was niet nodig. Waarschijnlijk ook tot opluchting van burgemeester Gradisen.

Wethouder Van der Vlist kan weer aan het werk. Hij regelt altijd persoonlijk de uitvoering van het winnende voorstel. Want het moet wel voor de zomervakantie worden uitgevoerd. Na afloop kregen de scholieren nog een tastbare herinnering in de vorm van een sok voor hun mobiel.

Sinds 2006

De schoolraadsvergadering is de traditionele afsluiting van het scholierenproject `het bestu(de)ren van de gemeente'. De gemeente Liesveld houdt dit project sinds 2006 voor alle groepen acht om te laten zien wat een gemeente allemaal doet en hoe de lokale democratie werkt. Met de komst van de nieuwe gemeente Molenwaard, wordt het programma uitgebreid richting de andere twee gemeenten.