Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakmensen

10 juni 2011, Utrecht

------

CNV Vakmensen verheugd over cao-contract met Heineken

'Een trendbreuk bij Heineken'

'Dit kun je gerust een trendbreuk noemen bij Heineken. Naast een serie goede afspraken over de mensen en de menselijke verhoudingen worden ook de lonen substantieel aangepast.' Onderhandelaar Gert Jan den Besten van CNV Vakmensen is tevreden over het principeakkoord dat donderdag met Heineken Nederland Beheer werd gesloten voor een tweejarige cao.

De 3.000 werknemers bij de bierbrouwer kunnen rekenen op 2 procent loonsverhoging per 1 januari dit jaar en 1 januari volgend jaar. Daarnaast is er in beide kalenderjaren een eenmalige uitkering van respectievelijk 300 en 400 euro.

Belangrijker dan de financiële beloning acht Den Besten echter de afspraak dat Heineken investeert in duurzame arbeidsverhoudingen en duurzame inzetbaarheid. 'Dat gebeurt in samenwerking met de vakbonden. Maar Heineken toont hiermee de bereidheid om mensen de ruimte en het vertrouwen te geven dat werken en leren een integraal onderdeel van het werkzame leven is. Rekening houdend met sociaal-economische en maatschappelijke ontwikkelingen krijgen de medewerkers de mogelijkheid zich te ontplooien. En dat dan niet alleen op aangeven van de leidinggevende, maar ook vanuit een persoonlijke benadering.'

Van groot belang vindt Gert Jan den Besten de afspraak dat Heineken werkervaringsplaatsen inricht voor tien Wajongers/WSW-ers, dit bovenop de bestaande bezetting. Dit element was een belangrijke inbreng van CNV Vakmensen. In de vestiging Den Bosch wordt bovendien het project met werkervaringsplaatsen voor jongeren voortgezet.

'Al met al kijk ik met tevredenheid naar dit principeakkoord. Het heeft behoorlijk veel moeite gekost, maar het resultaat is er dan ook naar. Ik veronderstel dat de leden daar net zo over denken. Op korte termijn zullen we hen dit principeakkoord voorleggen.'