Maastricht UMC+


Persbericht

Folkow Award voor Peter de Leeuw

MAASTRICHT, 10 juni 2011 - Prof. dr. Peter de Leeuw (1948), internist van het Maastricht UMC+ en hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, krijgt de Folkow Award 2011. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een medisch wetenschapper die zich heeft onderscheiden op het terrein van het onderzoek naar hoge bloeddruk, en geldt als de hoogste Europese onderscheiding op dit gebied.

De Folkow Award wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van de European Society of Hypertension, dat van 17 tot en met 20 juni in Milaan plaatsvindt.

De Leeuw ziet de prijs zelf vooral als een oeuvreprijs, een erkenning van zijn jarenlange onderzoek naar oorzaken, gevolgen en behandeling van hoge bloeddruk. Eind vorig jaar werd het hypertensiecentrum van het Maastricht UMC+ nog erkend als internationaal centre of excellence. Dat is een kwaliteitsstempel van de European Society of Hypertension, en betekent dat het centrum voldoet aan alle criteria, zoals het aantal behandelde patiënten, diagnose-faciliteiten, fundamenteel onderzoek en therapie-onderzoek. Slechts twee andere Nederlandse centra mogen zich eveneens centre of excellence noemen.

Risicofactor voor hart- en vaatziekten

Tussen de 15 en 20 procent van de bevolking in de westerse wereld heeft last van hoge bloeddruk. Mensen met hoge bloeddruk overlijden vroegtijdig, meestal door een hartaandoening, door een herseninfarct of omdat de nieren nauwelijks meer functioneren.

Circa een kwart van de patiënten met hoge bloeddruk is moeilijk te behandelen of kampt met een niet goed te reguleren bloeddruk. Dan zijn meerdere geneesmiddelen tegelijk nodig, en daarvoor worden deze patiënten in Zuid-Nederland doorverwezen naar het hypertensie-centrum van het Maastricht UMC+. Verwachting is dat er in de nabije toekomst nog enige winst te halen is in het combineren van geneesmiddelen, bijvoorbeeld twee middelen in één pil of andere combinaties van geneesmiddelen. Daarnaast wordt er in Maastricht onderzoek gedaan naar het kunstmatig verlagen van de bloeddruk met de zogenoemde baropacer. Dat is een apparaat dat chirurgisch wordt geïmplanteerd.

Curriculum Vitae

Peter W. de Leeuw (1948, Velp) studeerde geneeskunde in Rotterdam (1967-1973). Aan het eind van zijn studie werkte hij enige tijd in een missieziekenhuis in Siteki (Swaziland). Vervolgens specialiseerde hij zich in de interne geneeskunde. In 1978 promoveerde hij op een proefschrift getiteld Vasoregulation and renal function in essential hypertension. Het laatste jaar van zijn opleiding volbracht hij in het Peter Bent Brigham Hospital, een opleidingsziekenhuis van de Harvard University in Boston. Van 1980 tot 1991 werkte hij als internist in het Zuiderziekenhuis te Rotterdam en zette hij zijn onderzoek naar de regulatie van de renale circulatie bij hypertensie en nierarterie-stenose voort. In 1991 werd hij benoemd tot hoogleraar Interne Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij is tien jaar hoofdredacteur geweest van het Netherlands Journal of Medicine en vijf jaar van het European Journal of Medicine. Sinds januari 2008 is hij hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

EINDE PERSBERICHT


+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +


Noot voor redacties
/

Maastricht UMC+