Dienstenbond CNV

Nieuws

10 juni 2011

RBS Sociaal Plan 2011 onderhandelingen update

Teleurstellend verloop van de onderhandelingen bij RBS...

Zoals u weet, hebben de onderhandelingen voor een nieuw Sociaal Plan de afgelopen weken plaatsgevonden. Tot onze teleurstelling hebben wij nog geen akkoord kunnen bereiken met uw werkgever.

Samen met de andere bonden, heeft CNV Dienstenbond op 18 en 25 mei en 8 juni jl. met RBS gesproken over een nieuw Sociaal Plan. Over het verloop van de eerste twee besprekingen hebben wij u reeds op 31 mei geïnformeerd. Wij hebben zeer veel reacties op de voorstellen van uw werkgever binnen gekregen, waarvoor hartelijk dank!

Voorstel nieuw Sociaal Plan van RBS
We hebben u al eerder het voorstel voor een nieuw Sociaal Plan van uw werkgever toegestuurd. Hieruit blijkt dat uw werkgever ingrijpende veranderingen wil doorvoeren in het nieuwe Sociaal Plan. RBS zet oa in op de nieuwe kantonrechtersformule en een verkorting van de bemiddelingstermijn. Namens u hebben wij uw werkgever laten weten, dat wat ons betreft het bestaande Sociaal Plan het uitgangspunt blijft. CNV Dienstenbond wil geen slechter Sociaal Plan afspreken. De afspraken kunnen wel anders zijn maar moeten wel vergelijkbaar zijn met het plan dat er nu ligt.

Op 18 en 25 mei heeft er overleg plaatsgevonden tussen de bonden en de werkgever. Hieruit bleek dat de werkgever de nadruk wil leggen op een aanzienlijke verkorting van de bemiddelingsperiode van 18 maanden (zoals deze op dit moment geldt).

Veel reacties!
Wij hebben veel reacties binnen gekregen op de voorstellen van uw werkgever. Deze reacties hebben wij meegenomen in de onderhandelingen met uw werkgever. U heeft ons in uw reacties laten weten, dat u op zichzelf wel kunt instemmen met de verkorting van de herplaatsingstermijn, zolang de `waarde' van deze verkorting maar wordt gebruikt om het Sociaal Plan op een ander punt te verbeteren. CNV Dienstenbond ziet de herplaatsingstermijn en de beëindigingsvergoeding in dit geval als communicerende vaten: als de termijn wordt verkort, kan de vergoeding worden verhoogd.

Daarnaast heeft u laten weten het behoud van de 57,5 jaar-regeling (artikel II.4 van het huidige Sociaal Plan) en het behoud van de voordelen van de personeelscondities voor 5 jaar (artikel III.4 van het huidige Sociaal Plan) erg belangrijk te vinden. Tenslotte was u van mening dat ook in het nieuwe Sociaal Plan de zogenaamde `oude' kantonrechtersformule moet blijven gehandhaafd.

Overleg 8 juni jl.
Namens u zijn wij op 8 juni jl. met de bovengenoemde onderhandelingspunten het overleg in gegaan. Uw werkgever bleek bereid om de regeling voor werknemers van 57,5 jaar en ouder te behouden en ook was uw werkgever bereid om op het punt van de personeelscondities en de berekening van de beëindigingsvergoeding (de kantonrechtersformule) onveranderd te laten.

Helaas hebben wij geen akkoord kunnen bereiken op het punt van de herplaatsingstermijn en de beëindigingsvergoeding. Uw werkgever bleek ons standpunt van de communicerende vaten niet te delen: zij bleken niet bereid om de afspraken betreffende de beëindigingsvergoeding te verbeteren wanneer de herplaatsingstermijn wordt verkort. Na diverse voorstellen over en weer bleek, dat wij op dit moment geen overeenstemming konden bereiken.

Laatste poging
Zoals gezegd zijn de bonden niet bereid akkoord te gaan met een verlaging van de financiële drempel voor de werkgever om ontslagen door te voeren en zijn daarom van mening dat wanneer de herplaatsingstermijn wordt verkort, er andere voorwaarden moeten worden verbeterd. Maar daarnaast speelt dus de inrichting en vormgeving van de bemiddelingstermijn een belangrijke rol.

Omdat we toch enige vooruitgang hebben geboekt in het laatste overleg hebben de bonden besloten om nog één laatste overleg in te plannen. Dit overleg staat gepland voor woensdagmiddag 15 juni aanstaande. Wij hopen u na dit overleg te kunnen melden dat wij een nieuw, gelijkwaardig Sociaal

Plan met uw werkgever hebben afgesproken. Mocht dit echter niet het geval zijn, dan zullen de bonden namens u een beroep doen op de nawerking van het huidige Sociaal Plan, zodat de afspraken uit dit Sociaal Plan voor u van toepassing blijven.
Natuurlijk is het ook mogelijk om andere ideeën voor een nieuw Sociaal Plan aan te geven. Laat uw ideeën aan de bestuurder weten!

Collega's
Als lid van onze vakbond kunt u meebeslissen, mee praten en invloed uitoefenen. Hebt u collega's die wel mee willen praten maar geen lid zijn? Dan kent u de oplossing. Kijk op www.cnvdienstenbond.nl en maak ze lid! Hoe meer leden, hoe meer invloed!

Vragen
Als u nog vragen of opmerkingen heeft dan horen we dat natuurlijk ook graag en kunt u altijd contact opnemen met uw bestuurder Marlies de Groot. U kunt haar bereiken via m.degroot@remove-this.cnvdibo.nl of via 023-5670685.