Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Voorjaarsnota 2011 vraagt om herbezinning op keuzes en om bezuinigen

Inzet op sluitende begroting vanaf 2012

Het college van B&W van Stichtse Vecht wil komen tot een heroverweging op de taken van de gemeente. Ook wil het college vanaf 2012 de bezuinigingen, die al in 2011 zijn gestart, intensiveren. De reden hiervoor is dat het tekort op de gemeentebegroting bij ongewijzigd beleid oploopt tot minimaal 8,5 miljoen in 2015; daarnaast is de gemeente geconfronteerd met extra kosten voor de sociale zekerheid en Wmo. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2011, die het college deze week heeft vastgesteld. Vanaf 2012 moet de begroting weer sluitend zijn. De heroverweging moet daarbij de richting aangeven, maar ook bezuinigingen zijn onontkoombaar. Wethouder Ploeg van Financiën: "Inwoners, instellingen en gemeentemedewerkers gaan hier allemaal iets van merken. Om het tekort te financieren stellen we maatregelen voor. We denken aan efficiencymaatregelen, bezuinigen op de eigen organisatie, het kostendekkend maken van tarieven, het verminderen van gemeentelijke subsidies met gemiddeld 7,5% en het terugdringen van de extra kosten voor sociale zekerheid en de Wmo." Het college wil de samenleving nadrukkelijk betrekken bij de te maken keuzes.

Verslechterde financiële positie Stichtse Vecht

De financiële situatie van Stichtse Vecht is verslechterd, zo bleek al bij de vaststelling van de programmabegroting 2011. Bekend was al dat het Rijk, oplopend naar 2015, sterk wil bezuinigen op de rijksuitkering aan Stichtse Vecht. Daarnaast is de gemeente geconfron-teerd met onvoorziene ontwikkelingen. Zo neemt het aantal uitkeringsgerechtigden toe, bijvoorbeeld bij de Wet werk en bijstand, het minimabeleid en de regeling voor zelfstandigen. Dit kost in 2012 circa 1 miljoen extra. Ook de kosten voor de Wmo zijn met zo'n 765.000 euro gegroeid, door een stijgende vraag naar vergoedingen voor huishoudelijke verzorging en leef- en woonvoorzieningen.

Heroverwegen in gesprek met de samenleving

Vanaf 2012 wil het college met een duurzaam sluitende begroting werken. Daarom start het college een zogenaamde strategische heroverweging, waarbij keuzes gemaakt moeten worden over de gemeentelijke taken. Daarbij kan ook gesproken worden over de ambities uit het collegeprogramma 2011-2014. Dat programma is deze week gepresenteerd. Voor de ambities uit het collegeprogramma wil het college geld vrijmaken, maar hierbij geldt dat nieuwe zaken moeten worden gefinancierd door andere te verminderen of af te bouwen.

Wethouder de Groene van participatie: "We willen de heroverweging participatief laten plaatsvinden, samen met de inwoners, bedrijven en instellingen. We vragen hen nadrukkelijk mee te denken over de taken van de gemeente, zoals het anders uitvoeren of schrappen van bepaalde gemeentelijke taken." Het participatietraject start in de zomer met het vergaren van ideeën. Daarna stelt de raad de kaders vast. Het college vraagt vervolgens in een interactief proces aan deskundigen uit de samenleving om voorstellen te doen voor bezuinigingen. In november presenteert het college de meerjarenbegroting; daarover neemt de gemeenteraard in december een besluit.

Voorgestelde maatregelen

Als input voor de heroverweging doet het college van B&W al een aantal voorstellen om het tekort op te lossen.
Het gaat dan om efficiencymaatregelen en het voortzetten van de 5% bezuinigingen op de exploitatiebudgetten, zoals ook in 2011 is gebeurd. Voor de gemeentelijke organisatie is een vacaturestop ingesteld. Bovendien wordt bezuinigd op de loonkosten.
Tarieven moeten in principe vanaf 2012 kostendekkend zijn, tenzij dit leidt tot ongewenste maatschappelijke effecten. Tot nu waren niet alle gemeentelijke kosten in de tarieven doorberekend, maar dat wil het college vanaf 2012 wel doen. Uitgangspunt blijft voor het college dat de OZB met niet meer dan de inflatiecorrectie wordt verhoogd. Het college wil de subsidies aan organisaties en instellingen in elk geval met ingang van 2012 met gemiddeld 7,5 % verminderen. De instellingen worden hierover de komende dagen actief geïnformeerd. Het college spant zich maximaal in om het aantal uitkeringsgerechtigden in de sociale zekerheid terug te brengen. Voor de Wmo geldt dat de uitgaven voor vergoedingen en de inkomsten vanuit de Rijksuitkering meer met elkaar in evenwicht moeten worden gebracht.