Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vlaams Waarborgfonds voor Microfinanciering moet ambitieuzer

klok 10 juni 2011

Vlaanderen geeft EUR 500.000 extra steun aan het Vlaams Waarborgfonds voor Microfinanciering. Dat bedrag komt bovenop de jaarlijkse subsidie van EUR 240.000. Dat bevestigde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) aan Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA).

Het Waarborgfonds werd in 2005 in het leven geroepen door toenmalig Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois (N-VA). Hij speelde hiermee in op de groeiende vraag naar microkredieten in de derde wereld. Microkredieten zijn kleine leningen die landbouwers en zelfstandige ondernemers in staat moeten stellen hun economische zelfredzaamheid te verhogen.

Een Vlaamse microfinancier als Incofin heeft wereldwijde expertise in microkredieten. Dankzij de Vlaamse waarborgstelling durven zij ook investeren in landen als Congo en Haïti, waar hoge investeringsrisico's klassieke verzekeraars wegjagen. Het Fonds bewees al ruimschoots zijn nut. Toen Incofin vorig jaar zijn volledige investering verloor bij de verwoestende aardbeving op Haïti, keerde Vlaanderen de volledige waarborg van EUR 300.000 uit.

Marc Hendrickx wijst er op dat het Waarborgfonds sinds 2005 nog maar negen waarborgaanvragen ontving. Daarvan werden er drie afgewezen, twee voortijdig stopgezet en slechts vier effectief toegekend. Met de bijkomende financiering moet meer ambitie mogelijk zijn. Daarenboven kan het Waarborgfonds helpen om de microkredietbanken naar de Vlaamse partnerlanden Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika te leiden. Auteur(s): Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien bruyland vlaamsparlement be