Gemeente Heerenveen

Onderzoek onder jongeren in Heerenveen : `seks onder je 25e'

Jongeren tussen de 17 en 25 jaar in de gemeente Heerenveen ontvangen binnenkort een brief met daarin een oproep om mee te doen aan het onderzoek `Seks onder je 25e'. Met de uitkomsten kan de voorlichting en hulp worden bijgesteld om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren. GGD Fryslân vindt dit onderzoek belangrijk en ondersteunt dit omdat het inzicht geeft in de belevingswereld, de problematiek en de wijze waarop jongeren hulp wensen. Dit onderzoek is een initiatief Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep in samenwerking met de GGD.

Zoveel mogelijk jongeren

In heel Nederland worden meer dan 60.000 jongeren in de leeftijd van 12-25 jaar benaderd om via internet een vragenlijst in te vullen over hun seksuele gedrag en hun opvattingen. Een dergelijk grootschalig onderzoek naar seksualiteit is voor het laatst gehouden in 2005. In december 2011 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. Om een goed beeld te krijgen is het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren meedoen.

Seksuele gezondheid van jongeren

De uitkomsten van het eerste onderzoek `Seks onder je 25e', in 2005, heeft geleid tot verbeteringen in de voorlichting aan jongeren. Nu we zes jaar verder zijn, is het belangrijk om opnieuw in kaart te brengen hoe jongeren omgaan met seksualiteit. In zo'n periode kan veel veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van flirten en daten via internet. GGD'en passen hun voorlichting aan aan de veranderende inzichten vanuit het onderzoek. Het is belangrijk dat de voorlichting en de hulp goed aansluit bij de jongeren.

Het ministerie van VWS ondersteunt `Seks onder je 25e' en beschouwt het als een belangrijk middel om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren.