Gemeente Kaag en Braassem

Hoogheemraadschap gaat vanaf half juni baggeren in Kaag en Braassem Baggerwerkzaamheden

Vanaf half juni gaat een aannemer, in opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland, van start met baggerwerkzaamheden rond Woubrugge. In de zomer start ook het baggeren van een aantal grote vaarwegen in de gemeente.

Baggeren is nodig voor een goed waterbeheer. Het watersysteem van Rijnland is op veel plaatsen al lange tijd niet meer gebaggerd. Om droge voeten te houden en om de waterkwaliteit op peil te houden is het nodig om de watergangen weer op diepte te brengen. Vorig jaar is in de polder Vierambacht een begin gemaakt met het uitbaggeren van de boezemwateren en de hoofdwatergangen van de polders in Kaag en Braassem. Omdat baggeren in het broedseizoen niet is toegestaan is het een tijdje rustig geweest, maar half juni gaat het werk weer verder. Dit maal zijn de watergangen in en rond Woubrugge aan de beurt. Eind juli start ook het werk aan een aantal grote vaarwegen.

Woubrugge
Uit metingen is gebleken dat de meeste bagger rond Woubrugge schoon genoeg is om ter plaatse over het land te verspreiden. Dit is veruit de goedkoopste manier van baggeren omdat er geen transport en verwerking aan te pas komt. Het beleid van Rijnland is om bagger zo dicht mogelijk bij de bron te hergebruiken. Op deze manier blijft vruchtbare grond in het gebied, wordt bodemdaling gedeeltelijk gecompenseerd en vindt er geen onnodig transport plaats. Landeigenaren zijn verplicht om deze bagger op hun land te accepteren; dit wordt de ontvangstplicht genoemd. Omdat het land tijdelijk niet bruikbaar is krijgen landeigenaren (of pachters) hier tegenwoordig wel een vergoeding voor; dit was vroeger niet het geval. De laatste maanden zijn er met de landeigenaren en pachters afspraken gemaakt over de manier waarop het werk uitgevoerd zal worden. Het kleine deel van de bagger dat vervuild is, wordt afgevoerd naar een speciale verwerkingslocatie. Langs bebouwing, kassen of wegen kan de bagger niet verspreid worden; deze bagger wordt opgeschoven naar een plaats waar het wel verspreidbaar is, of het wordt per vrachtwagen afgevoerd naar een verwerker. Als alles goed gaat heeft aannemer Zuurmond aan het einde van dit jaar uit 14 km aan sloten zoân 26.000 m3 bagger gehaald.

Vaarwegen
In de loop van deze zomer zal aannemer De Heer een begin maken met het baggeren van de grote vaarwegen. Omdat deze wateren een belangrijke rol spelen voor zowel de waterhuishouding als de scheepvaart, hebben Rijnland (waterbeheer) en de provincie (vaarwegbeheer) afspraken gemaakt over de diepte waarop gebaggerd wordt en de verdeling van de kosten. Ook hier geldt dat de bagger zo dicht mogelijk bij de bron een nuttige bestemming moet krijgen. Op dit moment is de aannemer bezig om een bestemming te vinden en de benodigde vergunningen te krijgen voor de 200.000 m3 bagger die bij deze grote klus vrijkomt. De aannemer gaat werken met drijvende snijkopzuigers; de bagger wordt via een drijvende persleiding afgevoerd. Naar verwachting komen in 2011 de Kromme Does tussen Hoogmade en de Wijde Aa, de Oude Wetering en het Paddegat aan de beurt. In 2012 wordt de Heijmanswetering gebaggerd. Overigens zijn een aantal zijhavens van de Heijmanswetering bij het werk in Woubrugge gevoegd, omdat het grote materieel niet geschikt is voor de kleine zijhavens.Het werk is naar verwachting in december 2012 gereed.

Â

undefined

Meer informatie
Via www.rijnland.net/middenrijnland is meer informatie te vinden over baggeren in Kaag en Braassem. Op
www.rijnland.net/baggeren_in_rijnland staat algemene informatie over baggeren. Een interactieve kaart biedt de mogelijkheid om de meetgegevens van iedere watergang op te vragen, te zien wanneer deze gebaggerd wordt en waar de bagger heen gaat.
Â


* Kaartje met de te baggeren vaarwegen in Kaag en Braassem.pdf (95,75 KB)