Gemeente Roermond

Waterschap en Gemeente Roermond pakken vissterfte aan

De Gemeente Roermond en Waterschap Roer en Overmaas werken sinds dinsdag actief samen aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de Maasnielderbeek en de vijvers in Roermond. Als gevolg van riooloverstorten tijdens de hevige regenbui van afgelopen maandagavond is verdund rioolwater in de beek terechtgekomen. Daardoor treden stank en vissterfte op. Waterschap en gemeente hebben pompen met speciale beluchters geplaatst om het zuurstofgehalte in de beek weer op peil te brengen. Deze hebben het gewenste effect: het zuurstofgehalte is inmiddels licht gestegen. De gemeente ruimt de dode vissen en rioolresten direct op. Het waterschap houdt de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten.

Door de extreme regenbui van afgelopen maandagavond (er viel in Roermond ca. 30 mm neerslag in 15 minuten) konden de bergbezinkbassins de hoeveelheid water niet aan en is regenwater en verdund rioolwater in de Maasnielderbeek en de vijvers terechtgekomen. Met name het verdunde rioolwater heeft geleid tot een flinke zuurstofdaling in het water, waardoor vissterfte optreedt. De Maasnielderbeek en de vijvers zijn ingericht om riooloverstorten op te vangen en zo omwonenden te beschermen tegen wateroverlast. Naar verwachting duurt het nog enige weken voor de waterkwaliteit is hersteld.

Indien mensen met hun hond langs de Maasnielderbeek en de vijvers gaan wandelen, adviseren wij op die plaatsen waar dat normaal niet hoeft tijdelijk de hond aan te lijnen. Mocht men dode vissen aantreffen, dan verzoeken wij de locatie hiervan door te geven via de servicelijn van de Gemeente Roermond: (0475) 359 252. Waterschap Roer en Overmaas werkt al enkele jaren samen met gemeenten aan het terugdringen van het aantal overstorten in Limburgse oppervlaktewateren om de waterkwaliteit en het ecosysteem van het water te beschermen.