Succesvolle derde editie GasTerra Transitie Jaarprijs

Persbericht van GasTerra B.V.

Op woensdag 8 juni 2011 vond alweer de derde editie van de GasTerra Transitie Jaarprijs plaats. Maar liefst 200 docenten, studenten met familie, vrienden en kennissen én energiedeskundigen reisden af naar Burgers' Zoo in Arnhem. De tien genomineerden probeerden het publiek en de deskundige jury te overtuigen dat hun idee de grootste bijdrage levert op het gebied van duurzaamheid. Uiteindelijk gingen studenten van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) er vandoor met de hoofdprijs van Euro 50.000.

Studenten van alle HBO-instellingen in Nederland werden de afgelopen maanden benaderd: kom met een innovatief, duurzaam en vernieuwend idee dat bijdraagt aan de transitie naar een volledig duurzame energievoorziening. Samen met medestudenten en docenten werden allerlei ideeën bedacht en uitgewerkt waarvan tien door een professionele jury werden genomineerd. Deze jury bestond uit Guusje ter Horst (voorzitter HBO-raad), Hans Alders (bestuursvoorzitter Energie- Nederland), Han Brezet (onderzoeksdirecteur TU Delft) en Hugo Brouwer (manager topgebied energie van het Ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie).

De grote dag
Woensdag 8 juni was de grote dag: de tien genomineerden stonden in de spotlights en presenteerden in een kort filmpje van 90 seconden hun idee aan het publiek. Vervolgens passeerden verschillende (kritische) vragen van de jury de revue: 'Het is een waanzinnig mooi idee, maar gaat dit ook werken in de praktijk? Hebben jullie dit al getest?' Of 'wat is de terugverdientijd van dit project?' Maar het ging ook niet over niets, het totale prijzengeld was ruim
Euro 100.000. Van iedere prijs gaat 80 procent naar de hogeschool om het idee verder uit te werken en 20 procent naar de student(en).

Hoog niveau
Na deze presentaties kwam de jury aan het eind van middag met de bekendmaking van de prijswinnaars. Voorzitter Guusje ter Horst: "Allereerst wil ik opmerken dat het stuk voor stuk fantastische presentaties waren. Daarnaast vonden wij de ideeën van hoge kwaliteit. We willen dan ook de tip geven aan de genomineerden om patent aan te vragen op hun idee." Hugo Brouwer: "Het leuke aan deze ideeën was de diversiteit. Van technische innovaties tot een energiemeter in hotels om het gedrag van mensen te veranderen."

GFT-vreter
Uiteindelijk kon er maar één idee vandoor gaan met de hoofdprijs. Vier eerstejaarsstudenten van de HAN waren de gelukkigen: Jacob van de Heuvel, Martha Jalink, Roy van Verseveld en Jeffrey Vink. Zij bedachten de GFT-vreter: een systeem voor betaalbare biogasproductie door en voor huishoudens. Dit was volgens de jury het beste idee vanwege de hoge score op alle criteria, de interdisciplinaire aanpak en de uitwerking van het project. De tweede prijs ging naar de NHTV in Breda. Zij bedachten een Interactieve Energy Meter voor de hotelsector. Studenten van de Hogeschool Zuyd wonnen de derde prijs (Energiesprongprijs) met het Energiedak 2010. Deze prijs werd aangeboden door de Energiesprong voor het beste idee in de gebouwde omgeving.

Kathedralen
Naast de presentaties van de genomineerden waren er ook verschillende interessante presentaties van o.a. Anke van Hal (Hoogleraar Universiteit Nyenrode en TU Delft), Rob Boerée (Agentschap NL), Tineke Verschoor (docent Hanzehogeschool) namens de prijswinnaar van vorig jaar en Daan Quakernaat als 'out-of-the-box' denker. Daan wist het publiek te motiveren met zijn speech om vooral 'kathedralen te blijven bouwen'. Oftewel laat je niet tegenhouden door bureaucratie, maar durf te dromen, te proberen en fouten te maken.

GasTerra Transitie Jaarprijs
De GasTerra Transitie Jaarprijs is een initiatief van GasTerra (www.gasterra.nl). Met dit initiatief wil de onderneming meer interesse wekken voor de overgang naar een volledig duurzame energiehuishouding. Gasterra hoopt dat de jaarprijs nieuwe oplossingen en perspectieven voor het energie- en milieuvraagstuk oplevert. Het afgelopen jaar heeft GasTerra de transitie jaarprijs in samenwerking met SEV georganiseerd. In het kader daarvan is de Energiesprongprijs uitgereikt. Energiesprong (www.energiesprong.nl) is het programma van SEV (Stichting Experimenten Volkshuisvesting). Dit programma beoogt een grote sprong te maken in energietransitie in de gebouwde omgeving.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.gtjp.nl



Razende Robot Reporter