Projectorganisatie Maasvlakte 2


Kademuur RWG krijgt natte voeten

09-06-2011 - Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Begin mei startte aannemerscombinatie PUMA met het uitdiepen van de Prinses Amaliahaven, de eerste haven op Maasvlakte 2. Sinds kort klotst daardoor water tegen de eerste circa 250 meter diepzeekade op Maasvlakte 2.

De betonnen kademuren van de toekomstige containerterminal van Rotterdam World Gateway (RWG) zijn gebouwd in opgespoten zand. Nu de kademuur gereed is, wordt het zand aan de waterkant opgezogen door snijkopzuiger Zuiderklip. Dit zand wordt gebruikt om andere terreinen op Maasvlakte 2 verder op hoogte te brengen. Binnen een maand zal 500 meter kademuur aan het water liggen. De haven wordt vervolgens verder op diepte gebracht. Uiteindelijk krijgen de havens op Maasvlakte 2 een diepte van -20 meter.

Op de foto is de Zuiderklip te zien, een snijkopzuiger die tot -17 meter zand kan baggeren. In oktober 2011 wordt de 500 meter diepzeekade opgeleverd aan Havenbedrijf Rotterdam. In 2013 zullen naar verwachting de eerste containerschepen aanleggen aan de kade. In de tussentijd wordt de kade gebruikt door werkschepen voor de bouw van de containerterminal.