Gemeente Het Bildt


Bekendheid Bildtse Fairtradegemeente hoog

10-06-2011 11:30

De inwoners van gemeente het Bildt zijn veel bekender met Fairtrade (74%) dan de rest van de Nederlandse bevolking (40%).

Dat blijkt uit een onderzoek dat Gemeente het Bildt heeft laten uitvoeren door studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Ruim 70% kent het Bildt als Fairtradegemeente
Van de ondervraagden weet 71 procent dat gemeente het Bildt een Fairtrade gemeente is. Vrouwen (78 procent) weten vaker dan mannen (62 procent) dat de gemeente Fairtrade is.
Van de jongere inwoners (18-65 jaar) weet 80 procent dit, tegenover over 54 procent van de oudere inwoners (66 jaar en ouder). Ook hoger opgeleiden zijn beter op de hoogte van lager opgeleiden. Inwoners met een partner hebben hiervan meer kennis dan alleenstaanden. Bijna de helft van de geënquêteerden weet via de krant dat gemeente het Bildt een Fairtrade gemeente is (vooral de Bildtse Post wordt vaak genoemd). Bijna een kwart weet dit door het bordje bij binnenkomst van de gemeente.

Wat is Fairtrade?
Bij Fairtrade denkt men aan eerlijke handel, eerlijke prijzen eerlijke producten, koffie en Max Havelaar) en de wereldwinkel. Bijna de helft van de respondenten geeft aan Fairtrade producten te kopen.

Millenniumdoelen
Ongeveer een kwart van de ondervraagden heeft wel eens van de millenniumdoelen gehoord.Wederom is er een verband met opleidingsniveau en kennis van de millenniumdoelen zoals bij de resultaten voor Fairtrade. Bij de vraag waar aan gedacht wordt bij het horen van millenniumdoelen worden milieu en co2 uitstoot het vaakst genoemd. Ruim 80 procent van de ondervraagden steunt goede doelen, waarbij geldt dat mensen met een hogere opleiding dit vaker doen dan lager opgeleiden.

Tweederde van de geënquêteerden weet niet dat gemeente het Bildt een millenniumgemeente is en dus de millenniumdoelen steunt. Op de vraag `wat doet de gemeente volgens u aan deze millenniumdoelen', wordt het vaakst het antwoord gegeven dat de gemeente andere organisaties steunt, maar 83 procent van de genoemde antwoorden bestaat uit `geen idee'.

De gemeentelijke campagne die meer bekendheid moet geven aan Fairtrade en Millennium loopt tot en met 2015. Aan het einde van deze periode meet de gemeente of de bekendheid is toegenomen.
---