Rijksmuseum


9 juni 2011

Nieuw onderzoek Rixt Bosma in Rijksmuseum Studies in Photography

Onbekende foto's die fotograaf Robert Capa in 1938 in China maakte worden voor het eerst belicht in een fotoboek dat verschijnt in de reeks Rijksmuseum Studies in Photography. Vele nooit eerder gepubliceerde foto's vertellen meer over de reis van Capa door China met de Nederlandse filmmaker Joris Ivens en cameraman John Fernhout.

Foto-historica Rixt Bosma (1979) trof de foto's aan tijdens haar onderzoek naar de reis van Robert Capa (1913-1954) door China, op dat moment in oorlog met Japan. In Nederlandse musea en archieven bleken zich vele, deels onbekende en niet eerder gepubliceerde, foto's, 'production stills' en fotoalbums te bevinden, waaronder dertig foto's in de collectie van het Rijksmuseum. Ze bieden letterlijk een kijkje achter de schermen van de oorlogsjournalistiek én van de filmproductie in die dagen. Onder meer geven de foto's informatie over de aanwezigheid van de Chinese autoriteiten (censuur) en over de ontmoetingen die Capa, Ivens en Fernhout hadden met andere westerse journalisten en fotografen in China.

Tweede Chinees-Japanse oorlog

Filmmaker Joris Ivens vroeg Robert Capa mee te gaan naar China, waar Ivens en zijn cameraman John Fernhout de Tweede Chinees-Japanse oorlog wilden vastleggen. Capa werkte als 'still-fotograaf' en camera-assistent voor Ivens, maar maakte ook voor zichzelf vele fotoreportages, die hij publiceerde in bekende internationale tijdschriften als LIFE, Paris Match, Regards en de Nederlandse Katholieke Illustratie.

In correspondentie met Capa`s thuisfront, zijn familie en toenmalige agent in New York, blijkt dat de ervaringen die de dan 24-jarige fotograaf in China opdoet, de kiem leggen voor de oprichting van het agentschap Magnum Photos in 1947.

Het onderzoek voor dit boek wordt mogelijk gemaakt door het Manfred & Hanna Heiting Fonds, een Fonds (onderdeel van het Rijksmuseum Fonds).

Rixt A. Bosma, Photography meets Film: Capa, Ivens and Fernhout in China, 1938, deel 8 van de Rijksmuseum Studies in Photography , ISBN 978 90 71450 31 0