WHO en Wereldbank presenteren World Report on Disability

Persbericht van Dark & Light Blind Care

Doorbreek barrières voor 1 miljard mensen met een handicap WHO en Wereldbank presenteren voor het eerst het World Report on Disability

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldbank hebben gisteren voor het eerst een rapport uitgebracht over handicaps wereldwijd. Volgens het World Report on Disability heeft 15% van de wereldbevolking - 1 miljard mensen - een handicap. Van dat aantal worden 110-190 miljoen mensen (ernstig) belemmerd in hun functioneren. Dit aantal stijgt vanwege de vergrijzende wereldbevolking en een toename van chronische ziektes. Het rapport geeft inzicht in de leefsituatie van mensen met een handicap wereldwijd en is opgesteld met medewerking van 380 experts uit 70 landen.

"Dit rapport is zo gedetailleerd en zo gezaghebbend, dat het vraagt om aandacht en actie", aldus Dr. Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO tijdens de presentatie van het rapport. "Meer dan 100 landen hebben het VN-verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap geratificeerd. Met dit rapport hebben zij nu de data, de kennis en de handvatten om hun toezegging te vervullen."

Het rapport toont aan dat er een sterke relatie bestaat tussen armoede en handicaps en dat mensen met een handicap in ontwikkelingslanden grote moeite hebben om gebruik te maken hun rechten. Het rapport onthult dat het realiseren van de Millenniumdoelen wordt ondermijnd door de uitsluiting van mensen met een handicap. Mevrouw Tamar Manuelyan Atinc, vice-president van de Wereldbank zegt: "Met één miljard mensen met een bepaalde mate van handicap, is het essentieel dat zij toegang hebben tot gezondheidszorg, onderwijs en werk. We weten dat de deadline voor de Millenniumdoen aanstaande is. Overheden moeten ervoor zorgen dat mensen met een handicap toegang hebben tot alle basisvoorzieningen; ze moeten investeren in specifieke diensten en nationaal beleid ontwikkelen."

Het overgrote deel van het aantal mensen met een handicap woont in ontwikkelingslanden. Vrouwen en kinderen met een handicap ervaren de barrières het sterkst, met name in door armoede getroffen gebieden. In Afrika heeft 6,4% van de kinderen onder de 14 jaar een handicap, terwijl dat in rijke landen 2,8% is.

Stichting Dark & Light voert ruim 40 projecten in elf landen in Afrika en Azië, waarin de rechten van personen met een handicap centraal staan. Directeur Ton ten Hove reageert naar aanleiding van het VN-rapport: "Ontwikkelingssamenwerking speelt een belangrijke rol om barrières voor mensen met een handicap weg te nemen, op te komen voor hun rechten en toegankelijke omgevingen en diensten te creëren. Dark & Light is toegewijd om de aanbevelingen uit het rapport op te pakken en te vertalen naar effectieve vormen van ontwikkelingssamenwerking met als uiteindelijke doel dat inclusie onderdeel wordt van nationaal overheidsbeleid."

*

Links:
http://www.darkandlight.org



Razende Robot Reporter