CDA


Reactie op pensioenakkoord
vrijdag 10 juni 2011

Het CDA is verheugd dat sociale partners een pensioenakkoord gesloten hebben. Door onder andere twee crises op de beurs en de vergrijzing is het nodig om het pensioenstelsel zodanig te hervormen dat het ook de komende decennia mee kan. Het is belangrijk dat in Nederland de sociale partners over hun eigen schaduw heen springen, ook in economisch lastige tijden. Dat zou een voorbeeld moeten zijn voor een aantal andere Europese landen, waar conflicten en protesten tot economische chaos geleid hebben en zeker niet tot stabiele stelsels. Â
Het is goed dat de AOW leeftijd naar 66 wordt verhoogd en daarna aan de levensverwachting gekoppeld wordt. Daarmee ontstaat een evenwicht tussen de generaties. Iedere generatie kan dan gemiddeld een gelijk deel van het leven met pensioen.
Â
Pieter Omtzigt heeft, namens het CDA, in de Kamer voorgesteld om over een nieuw pensioencontract eerst een hoorzitting te houden met experts en dan pas een debat. Dan kan iedereen in Nederland, jong en oud, gepensioneerd en werkend, vakbondslid of niet, rustig kennis nemen van de details van het akkoord, voordat er een grondig debat over gevoerd wordt.

Daarom steunen wij ook het idee om een onafhankelijke derde, zoals het Centraal Planbureau eens door te laten rekenen wat dit akkoord betekent voor de generaties en hoe solide het stelsel wordt.

Wij zullen dit akkoord beoordelen op eenvoud/begrijpelijkheid, de mate waarin de lasten en lusten eerlijk over de generaties gespreid worden en de toekomstbestendigheid.