Watersportverbond - KNWV

Hefbrug Waddinxveen buiten gebruik

vrijdag 10 juni 2011

Het beweegbare gedeelte van de hefbrug Waddinxveen, de hef, is gister van dertig meter hoogte naar beneden gekomen. Niemand raakte gewond; ook is er geen schade aan eigendommen van derden ontstaan. De hefbrug zelf is wel beschadigd en daardoor voorlopig buiten gebruik.

Foto: Westher Stroomstoring
Tijdens een stroomstoring in Waddinxveen viel het brugdek. Een noodaggregaat zorgt er normaal gesproken voor dat de hefbrug met noodbediening in gebruik blijft. Ook in dit noodaggregaat ontstond storing. Bij het omzetten van de hoofdbediening naar het noodaggregaat is een handeling niet juist uitgevoerd. Welke handeling dat is, wordt nog onderzocht.

Schade
Er is schade aan katrollen, het brugdek en het gedeelte van de brug waar het brugdek op rust. Ook is de ophanging van het contragewicht verbogen. Na het vastzetten van de contragewichten gaat het onderzoek verder. De komende weken wordt de schade hersteld.

Omleiding voor alle verkeer
De hefbrug is voor het weg- en vaarwegverkeer buiten gebruik. De N207 wordt tussen Boskoop en Gouda afgesloten in verband met
herstelwerkzaamheden. Met een hijskraan aan de kant van de N207 wordt het contragewicht vastgezet. Daarna wordt hijsmateriaal aan de brug bevestigd om de brug te kunnen repareren. Naar verwachting zal de N207 tussen Boskoop en Gouda tot vrijdag rond het middaguur afgesloten zijn. De brug is dan waarschijnlijk weer veilig genoeg voor alle wegverkeer.

Het wegverkeer wordt tot die tijd omgeleid via de A12, N11 en A4. Taxibusjes met aanhangwagens vervoeren voetgangers en fietsers naar de overkant. De busjes staan in Waddinxveen op de kruising Oranjelaan / Kerkweg-Oost en op de N 207, ter hoogte van de brug.

Scheepvaart over de Gouwe bij Waddinxveen is voorlopig niet mogelijk. Meer informatie volgt via de scheepvaartberichten op NOS Teletekst pagina 721 en infocentrum binnenwateren
http://www.infocentrumbinnenwateren.nl/

Geen gevolgen voor groot onderhoud
De storing van de brug heeft geen verband met het al geplande groot onderhoud in 2012. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Lees hier meer over op de webpagina van de hefbrug Waddinxveen.

Foto: Westher