TenneT


Voorstel TenneT over aanpassingen landelijke hoogspanningslijnen

10-06-2011 Elektriciteit speelt een cruciale rol in de samenleving. Het transport van elektriciteit speelt hierbij een centrale rol. De maatschappij staat daarbij kritisch tegenover het wonen dichtbij hoogspanningslijnen. Daarom heeft elektriciteitstransporteur TenneT gezocht naar concrete landelijke oplossingsrichtingen voor mensen die wonen onder of in de directe nabijheid van hoogspanningslijnen, met als doel de leefkwaliteit te vergroten.

TenneT beheert een hoogspanningsnet van ruim 9000 kilometer in Nederland. Het merendeel hiervan is bovengronds aangelegd door middel van verbindingen variërend van 110 kilovolt tot 380 kilovolt. Bij de ontwikkeling van nieuwe verbindingen wordt zorgvuldig te werk gegaan waar het gaat om inpassing in het landschap en drukbevolkte gebieden. Zo wordt - waar mogelijk - gewerkt met ondergrondse kabelverbindingen en voor bovengrondse aanleg wordt gebruik gemaakt van een nieuw type mast genaamd Wintrack.

De afgelopen jaren is er in verschillende regio's maatschappelijke discussie ontstaan over het wonen in de directe nabijheid van bestaande hoogspanningsverbindingen. Omdat TenneT een maatschappelijke taak heeft, is gezocht naar concrete oplossingen om de acceptatie te vergroten en de leefkwaliteit te verbeteren. Daarbij heeft TenneT het gelijkheidsprincipe gehanteerd: voorstellen moeten landelijk en eenduidig toepasbaar zijn. In juni 2011 zijn twee oplossingsrichtingen voorgesteld voor de netdelen van 220kV/380kV en 110kV/150kV.

220/380kV verbindingen: uitkopen van woningen dichtbij lijnen in de komende 10 jaar


* Uit een inventarisatie blijkt dat ruim 1300 woningen in Nederland binnen de zogenaamde zakelijk rechtstrook liggen. Dit is een zone van 38 meter aan beide kanten van het hart van de hoogspanningsverbinding. Het vermijden van deze woningen kan niet landelijk worden opgelost door overal de 380kV verbindingen ondergronds aan te leggen. Daarvoor is de techniek op deze netvlakken niet toereikend en de kans op storingen dus te groot.
* Het uitkopen van mensen binnen de zakelijk rechtstrook is voor deze situaties wel mogelijk.

* De totale kosten hiervan worden geschat op EUR 530 miljoen. Dit betekent dat de tarieven voor consumenten en grootverbruikers omhoog gaan. Bij consumenten zou dit een verhoging van gemiddeld EUR 1,70 per jaar betekenen.

110/150kV verbindingen: ondergronds brengen van 500 kilometer bestaand bovengronds netwerk in de komende 10 jaar


* Knelpunten van woningen in de directe nabijheid van 110 en 150 kV verbindingen kunnen worden opgelost door te gaan verkabelen. Met ondergrondse aanleg van de 150kV verbinding is namelijk al veel meer ervaring en levert geen problemen voor de zekerheid van de levering van elektriciteit. Ondergrondse aanleg van 150 kV verbindingen kost gemiddeld EUR 2,5 miljoen per kilometer.
* TenneT stelt voor de komende tien jaar een aantal kilometer ondergronds aan te leggen, in totaal 50 kilometer per jaar. Dit komt neer op investeringskosten van 1250 miljoen euro, een structurele verhoging van EUR 4,50 per huishouden per jaar. Dit zal moeten gebeuren volgens een nader uit te werken plan.

Planning
De oplossingsrichtingen van TenneT worden door de Ministers van EL&I en I&M gesteund. In een debat op 9 juni 2011 bleek dat er ook in de Tweede Kamer breed draagvlak is voor deze voorstellen. De Minister van EL&I, de Energiekamer en TenneT zullen daarom de oplossingsrichtingen verder uitwerken en in de tweede helft van dit jaar presenteren.

QA's

Welke knelpunten staan bovenaan?
Hier is nog geen lijst voor beschikbaar. Het Ministerie van EL&I zal hierover uiteindelijk een beslissing nemen. De uitgangspunten voor deze lijst worden de komende maanden door de Minster uitgewerkt.

Is wonen nabij hoogspanning gevaarlijk?
In Nederland wordt voldaan aan alle normen die gelden voor het wonen nabij hoogspanningslijnen. Op de website van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu vindt u meer informatie over het beleid ten aanzien van hoogspanning en het aanvullende beleid voor nieuwe hoogspanningsverbindingen.

Hoe gaat TenneT dit bekostigen?
De totale kosten moeten worden verwerkt in de tarieven. Dit betekent een verhoging van de elektriciteitsrekening van huishoudens en industrie.

Wat betalen burgers nu per jaar aan TenneT?
De kosten voor netbeheer van TenneT zijn op dit moment EUR13,50 per huishouden per jaar. De uitvoeringsrichtingen kosten ongeveer EUR 6,00 euro per huishouden per jaar extra. Ook de industrie zal hier aan meebetalen via de elektriciteitsrekening.

Gaat het bij 380kV om het uitkopen van mensen die in de magneetveldzone wonen?
Nee, het gaat hierbij om de zakelijk rechtzone (2x38 meter).

Ik woon onder een hoogspanningsmast. Kan ik bezoek verwachten van TenneT?
De voorstellen zijn nu nog oplossingsrichtingen, die verder moeten worden uitgewerkt. Dat gebeurt op dit moment. In de tweede helft van dit jaar zal hier meer over bekend worden. Na besluitvorming van EL&I hierover gaat TenneT vervolgens betrokkenen informeren. Het vastgestelde beleid zal waarschijnlijk een aanbieding worden aan huiseigenaren op basis van vrijwilligheid. Wat betreft de voorstellen voor uitkoop gaat het alleen om woningen die onder een 220kV of 380kV verbinding liggen, op een afstand van maximaal 38 meter.

Downloads

Netkaart mei 2011 (pdf 6,19 Mb)