D66

vrijdag 10 juni 2011

EU, zet volgende stap toetreding Kroatië!

De Europese Commissie wil de toetredingsonderhandelingen met Kroatië afronden, werd vandaag bekend. D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt het goed nieuws dat Kroatië in 2013 bij de EU komt. "Sinds het einde van de oorlog in 1995 is Kroatië een modern Europees land geworden, met een sterke economie, vrijheid van meningsuiting en weinig politieke instabiliteit of onrust. Voor Kroaten biedt de EU veel nieuwe kansen, zoals het volgen van een opleiding of het starten van een eigen bedrijf", aldus Schaake. De Europese Commissie maakte vandaag bekend dat het de toetredingsonderhandelingen wil afronden. EU lidstaten en Kroatië moeten nog hun stem uitbrengen over de toetreding.

Afspraak is afspraak

D66-Kamerlid Gerard Schouw ziet kansen voor Nederland in de toetreding van Kroatië. "Europa staat met de komst van dit land een klein stukje sterker in de wereld. Kroatië heeft een strategische positie in de regio en dit biedt nieuwe ondernemingskansen voor Nederland," vertelt Schouw. Het D66-Kamerlid vindt de toetreding de eindstap van een proces waarin niet alleen Kroatië, maar ook de EU zich aan de regels moet houden. "Europa moet zich aan de spelregels houden. Kroatië voldoet aan de voorwaarden die de EU heeft gesteld, nu mag zij toetreden," benadrukt de sociaal-liberaal. Schouw ziet het belang van goede controle op naleving van de Europese regels, net zoals in andere lidstaten. Dit is de taak van de Europese Commissie.

Perspectief zorgt voor veranderingen

Uitzicht op EU lidmaatschap zorgt in de hele regio voor veranderingen. Schaake: "De arrestatie van Mladic is een voorbeeld van de positieve invloed die Europa kan hebben op de Balkan. Landen zoals Servië, Bosnië en Montenegro worden langzaam democratischer omdat ze graag bij de EU willen horen." Toch zijn er steeds vaker geluiden over nieuwe spanningen tussen landen in de regio. "De EU heeft een echte verantwoordelijkheid om te zorgen dat de situatie niet weer escaleert, door de gebeurtenissen in de Arabische regio mogen we onze oosterburen niet ineens vergeten", aldus de Europarlementariër.